fb dvojfaktorove overenie

Ako nastaviť dvojfaktorové overenie na Facebooku? Máme návod

Kategória: Marketing, Tipy a návody

S rastúcim počtom hacknutých facebookových účtov je bezpečnosť v digitálnom svete aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým.

S rastúcim počtom hacknutých facebookových účtov je bezpečnosť v digitálnom svete aktuálnejšia ako kedykoľvek predtým. V období narastajúcich kybernetických hrozieb je nevyhnutné prijať opatrenia na ochranu našich účtov, či už ide o osobné údaje alebo dôležité obchodné informácie. Prevencia je vždy lepšia ako riešenie vzniknutých problémov po útoku. Keďže Facebook často slúži ako most medzi naším súkromným a profesionálnym životom, dvojstupňová overovacia autentifikácia (známa aj pod skratkou 2FA) je najzákladnejším ochranným prvkom na zabezpečenie našich dát (a peňazí).

V tomto článku sa pozrieme na výhody dvojstupňovej overovacej autentifikácie na Facebooku a ukážeme si, ako ju jednoducho nastaviť. Pomyselná dodatočná vrstva ochrany zaistí, že vaše osobné údaje a virtuálna identita budú lepšie chránené pred kybernetickými zlodejmi.

Výhody nastavenia dvojstupňovej overovacej autentifikácie

Bezpečnosť na vyššej úrovni

Je to ako mať dvojitú bránu pre váš účet. Okrem hesla musíte zadať aj ďalší overovací kód. Máte teda istotu, že aj keby niekto poznal heslo, nedostane sa do vášho účtu bez správneho kódu. Ten sa spravidla mení v pomerne krátkych časových intervaloch.

Ochrana pred phishingom

Phishing sú podvodné správy alebo webové stránky, ktoré využívajú nepozornosť používateľa. Pod rúškom falošnej identity serióznych inštitúcií (napr. bánk) sa od vás snažia získať rôzne delikátne údaje, vrátane prístupových hesiel. Ak by ste sa aj stali obeťou phishingového podvodu, s aktívnou dvojstupňovou ochranou sa kyber-kriminálnik do vášho účtu nedostane.

Súkromie a bezpečnosť

Dvojfaktorové overenie chráni vaše osobné údaje pred neželaným prístupom. Vaše fotky, správy, platobné karty a iné súkromné dáta sú lepšie strážené pred neoprávneným vniknutím.

Pohodlie na rôznych zariadeniach

Ak používate svoj účet na viacerých zariadeniach, dvojfaktorové overenie vám poskytne väčšiu istotu. Správne heslo bez overovacieho kódu nebude stačiť na prihlásenie na novom zariadení. Váš účet tak bude lepšie chránený aj v prípade, že niektoré zariadenie je ohrozené.

Dôvera a pokoj

S nastaveným dvojfaktorovým overením si môžete byť istí, že robíte maximum pre bezpečnosť vášho účtu. Môžete si vydýchnuť s pocitom, že vaše údaje sú dobre chránené a riziko neoprávnenej aktivity je minimalizované.

Kroky k nastaveniu dvojfaktorového overenia

1. Prihláste sa do svojho účtu na Facebooku pomocou emailovej adresy a hesla.
2. Kliknite na tlačidlo v pravom hornom rohu obrazovky a vyberte položku "Nastavenia a súkromie".

fb nastavenie súkromia 1

3. V ponuke Nastavenia a súkromie vyberte možnosť "Nastavenia".

fb nastavenie súkromia 2

4. Vľavo v ponuke vyberte položku "Heslo a zabezpečenie".

fb nastavenie súkromia 3

5. Opäť v možnostiach vyberte položku "Heslo a zabezpečenie".

fb nastavenie súkromia 4

6. V ponuke Heslo a zabezpečenie vyberte "Dvojstupňové overenie".

fb nastavenie súkromia 5

7. Zvoľte si spôsob, akým chcete získať overovacie kódy. Môžete si vybrať medzi:
a) možnosťou SMS - vygenerovaný kód príde na vaše mobilné číslo, alebo
b) aplikáciou na generovanie overovacích kódov, ako napríklad Google Authenticator alebo Authy.

fb nastavenie súkromia 6

Ak ste zvolili SMS, zadajte svoje telefónne číslo a kliknite na tlačidlo "Poslať overovací kód". Po doručení kódu ho zadajte do príslušného poľa na obrazovke a kliknite na tlačidlo "Overiť". Vo všeobecnosti je jednoduchšie používať SMS, pretože pri prihlasovaní budete mať viac času na zadanie potvrdzovacieho kódu. Je potrebné myslieť na to, že ak si zvolíte SMS, overovacie kódy vám budú zaslané pri každom prihlasovaní. 

Ak si zvolíte aplikáciu na generovanie kódov, naskenujte touto aplikáciou QR kód, ktorý sa vám zobrazí na obrazovke. Po úspešnom naskenovaní by sa v aplikácii mala zobraziť séria čísel, ktoré zadáte do príslušného poľa na obrazovke a kliknete na tlačidlo "Overiť" a dvojstupňovú overovaciu autentifikáciu svojho účtu máte nastavenú. Aplikácia vám potom bude generovať overovacie kódy vo vašom mobilnom zariadení.

fb nastavenie súkromia 7

V dnešnej digitálnej dobe sú útočníci čoraz vynaliezavejší, čo zdôrazňuje dôležitosť byť vždy o krok vpred v oblasti online bezpečnosti. Nastavenie dvojstupňovej overovacej autentifikácie je jednoduchý a účinný spôsob, ako zvýšiť bezpečnosť svojho Facebook účtu a minimalizovať riziko neoprávnenej aktivity. Ak túto funkciu ešte nemáte aktivovanú,  neváhajte a nastavte si ju ešte dnes!

Nikola Gužíková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Nikola Bíziková
Social Media Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.