Ako pracovať s umelou inteligenciou pri tvorbe obsahu

Ako pracovať s umelou inteligenciou pri tvorbe obsahu?

Kategória: Marketing, Novinky

Copywiting vygenerovaný umelou inteligenciou je v súčasnosti veľmi populárny, preto neváhajte a vyskúšajte si všetky možnosti, ktoré umelá inteligencia pri tvorbe obsahu poskytuje.

Copywriting je proces písania marketingových textov, ktoré motivujú používateľov k nejakej forme akcie, ako napríklad ku kliknutiu na odkaz, uskutočneniu nákupu, kontaktovaniu, sledovaniu profilu či k interakcii s príspevkom. Z toho vyplýva, že copywriting je pre každú firmu, ktorá chce byť úspešná a ktorá chce dosahovať svoje obchodné ciele, veľmi dôležitý. Vytvorenie pútavého textu však nie je vôbec jednoduché, najmä ak na písanie nemáte dostatok času alebo nie ste skúsený copywriter. Máme však pre vás riešenie: vyskúšajte umelú inteligenciu.

AI copywriting je softvér poháňaný umelou inteligenciou, ktorý využíva spracovanie prirodzeného jazyka spolu s analýzou konkurencie a výskumom kľúčových slov na generovanie obsahu. Poznáme rôzne typy copywritingu, ktoré sa líšia svojím účelom, štýlom, médiom, či tónom písania, kde viete umelú inteligenciu použiť. Sú to napríklad tieto:

  • content marketing a SEO copywriting
  • email copywriting
  • copywriting pre sociálne siete 
  • copywriting pre reklamu
  • copywriting webových stránok
  • UX copywriting
  • video skripty

Výhody generovania obsahu prostredníctvom umelej inteligencie

Je dôležité si uvedomiť, že umelá inteligencia (AI) je navrhnutá tak, aby rozširovala ľudskú prácu a nie ju nahradila. Najväčšou výhodou písania obsahu pomocou nástrojov AI je, že proces písania je vysoko efektívny a umožňuje vám rýchlo vytvárať obsah. Nie každý copywriter má znalosti vo všetkých oblastiach, avšak umelá inteligencia si ľahko poradí s akoukoľvek témou, preto s jej pomocou dokážete napísať obsah na rôzne témy, aj keď o nich nemáte dokonalé znalosti. Ďalšou výhodou je, že oproti skúseným a odborne vyškoleným autorom je písanie obsahu prostredníctvom umelej inteligencie nákladovo efektívnejšie

Nevýhody generovania obsahu prostredníctvom umelej inteligencie

Umelá inteligencia si na dosiahnutie kvalitných výsledkov pri generovaní obsahu stále vyžaduje ľudský vstup. Pred samotným vygenerovaním obsahu je nutné zadať konkrétne pokyny pre nastavenie automatizovaných úloh. Ako tie pokyny napísať, aby sme dospeli k očakávanému výsledku, sa tiež musíte naučiť.

Ďalšou nevýhodou je, že pri takomto generovaní umelou inteligenciou chýba ľudská kreativita a emócie, ktorá robí texty viac originálnymi a pútavými. Text vygenerovaný strojom si určite ešte musíte prečítať, preformulovať a doplniť o vlastné skúsenosti, ale ak vám AI pri tvorbe kvalitného článku ušetrí niekoľko hodín práce, určite to stojí za zváženie.

Typy obsahu generovaneho umelou inteligenciou

Obsah generovaný umelou inteligenciou sa neobmedzuje len na písanie textov. Umelá inteligencia nám vie vygenerovať obsah aj iné médiá, ako napríklad obrázok, reč, video, hudbu, či zdrojový kód. Pre každé médium existujú AI nástroje na generovanie obsahu. Mnohé sú založené na podobnej technológii a pridávajú ďalšie funkcie na riešenie špecifických potrieb používateľov. Pozrime sa bližšie na niektoré z nich.

Chatbot s umelou inteligenciou

Chatboty s umelou inteligenciou sú chatboty trénované na konverzáciu s ľuďmi pomocou procesu známeho ako spracovanie prirodzeného jazyka (NLP). S NLP je AI chatbot schopný interpretovať ľudský jazyk, čo mu umožňuje fungovať tarmer samostatne. AI chatboty sa neustále učia zo svojich konverzácií, takže postupom času môžu prispôsobiť svoje reakcie rôznym vzorcom a novým situáciám. Výhodou chatbotov je to, že generujú automatické odpovede, tým pádom nie je potrebná odpoveď človeka. AI chatbota môžete využiť na svojej webovej stránke na komunikáciu so zákazníkmi, alebo môžete vyskúšať niektorý z online nástrojov napríklad na vysvetlenie nejakého pojmu do vášho článku, či vygenerovanie popisu ku príspevku na sociálne siete alebo do reklamy. AI chatbot vám na vašu otázku vždy vygeneruje jedinečnú odpoveď, to znamená, že aj keď daný text použijete vo svojej marketingovej komunikácii, nemusíte sa báť, že to bude plagiát. AI chatbotov už v súčasnosti existuje viacero, spomenieme aspoň tie najznámejšie:: WP-Chatbot, atSpoke, Netomi, LivePerson a ChatGPT. 

Nástroj ChatGPT založený na modeli GPT-4  sme si aj vyskúšali, jeho používanie je veľmi jednoduché. Položíte mu otázku a on vám na základe svojich algoritmov odpovie, dokonca aj v slovenskom jazyku.

chatGPT

Generovanie obsahu umelou inteligenciou

Nástroje AI na copywriting taktiež využívajú prirodzený ľudský jazyk (NLP) a softvér strojového učenia, aby pochopili, ako sa ľudia učia a píšu. Tieto copywritingové roboty môžu poskytovať obsah iba na základe toho, čo už existuje online. Dokážu analyzovať milióny webových stránok za pár sekúnd. Získané informácie potom triedia, analyzujú a na základe toho vám dokážu vygenerovať text

My sme vyskúšali nástroj Copymatic na generovanie rôzneho marketingového obsahu. Najskôr je potrebné zvoliť si typ obsahu, ktorý chcete vygenerovať, napríklad článok, popis produktu, príspevok na sociálne siete, SEO parametre, či preformulovanie článku. My sme si zvolili generovanie článku. Následne je potrebné vyplniť jazyk, v ktorom článok potrebujeme, názov témy, kľúčové slová a minimálne tri podnadpisy. Následne nám nástroj vygeneruje článok a dokonca nám poskytne aj obrázky, ktoré v článku môžeme použiť.

1. Výber typu obsahu:

Copymatic AI

2. Základné pokyny pre napísanie článku:

Copymatic AI

3. Vygenerovanie obsahu:

Copymatic AI

Generovanie obrázkov umelou inteligenciou podľa popisu 

Umelá inteligencia môže byť použitá aj na tvorbu obrázkov, ktoré nie sú dielom ľudského umelca. Obrázky vygenerované umelou inteligenciou môžu byť realistické alebo aj abstraktné a môžu tiež vyjadrovať konkrétnu tému alebo myšlienku. Kvalita vytvorených obrázkov však nie je vždy najlepšia, keďže obrázok si vytvorí na základe popisu umelá inteligencia sama, to znamená, že tento obrázok doposiaľ na internete neexistuje. Môže vzniknúť nový obrázok pomocou kombinácie existujúcich fotografií alebo vám AI vygeneruje jedinečný obrázok. 

Medzi najznámejšie nástroje na generovanie obrázkov pomocou umelej inteligencie patria Craiyon, DALL-E, či Midjourney. My sme vyskúšali nástroj DALL-E, ktorý založil Elon Musk a je produktom výskumného laboratória OpenAI. Nástroj si môžete bezplatne vyskúšať aj vy, stačí ak do nástroja napíšete popis obrázka a následne sa vám vygenerujú obrázky, ktoré si viete následne stiahnuť. Ak používate vyhľadávač Bing, na modeli DALL-E je založený aj jeho Image Creator.

dall-e AI

Vytvorenie videa umelou inteligenciou

V súčasnosti sú nástroje na generovanie videa umelou inteligenciou oveľa zaujímavejšie ako pred pár rokmi. AI generátory videa dnes už dokážu vytvárať videá, v ktorých realisticky vyzerajúci ľudia vygenerovaní prostredníctvom AI hovoria bezproblémovou a prirodzenou rečou. Tieto nástroje vám umožňujú vytvárať pútavé videá, ktoré vyzerajú profesionálne, bez toho, aby ste potrebovali špeciálne zručnosti na tvorbu videa alebo špeciálny softvér. Okrem toho môžu nástroje váš popis premeniť aj na kompletné videá s presnými obrázkami a vizuálnymi prvkami.

Jedným z najznámejších generátorov videí pomocou umelej inteligencie je Synthesia.io. Je to generátor videa založený na AI, ktorý využíva najmodernejšie algoritmy umelej inteligencie na vytváranie jedinečných a realistických videí. 

Synthesia.io

My sme si vyskúšali nástroj Pictory.ai. Pictory je AI generátor videa, ktorý vám umožňuje jednoducho vytvárať a upravovať videá vo vysokej kvalite. Jedným z najlepších prvkov tohto nástroja je, že nepotrebujete žiadne skúsenosti s úpravou alebo dizajnom videa. Najprv sme do nástroja vložili URL nášho článku “Ako na firemný blog”, ktorý slúži ako základ pre video. Následne si nástroj vytiahol kľúčové frázy z nášho článku a obrázky, ktoré sme v ňom použili, a vytvoril z nich časti do videa. Texty sú vpísané v jednotlivých častiach videa ako titulky a sami sme si vedeli editovať čiastkové videá v pozadí titukov alebo vybrať si hudbu k videu. A takéto video nám tento nástroj vygeneroval.

Generovanie textu z videa pomocou umelej inteligencie

Taktiež existujú AI nástroje, ktoré pomocou umelej inteligencie dokážu premeniť zvuk reči z videa do textovej podoby. Využitie týchto nástrojov je výhodné napríklad pri vygenerovaní titulkov k danému videu. Jedným z najznámejších nástrojov je Beey.io, dokonca použiteľný aj v slovenskom jazyku.

Copywiting vygenerovaný umelou inteligenciou je v súčasnosti veľmi populárny, preto neváhajte a vyskúšajte si všetky možnosti, ktoré umelá inteligencia pri tvorbe obsahu poskytuje. Je to niečo nové, zábavné a určite vám to pomôže zjednodušiť písanie obsahu alebo získať nové témy či nápady pri jeho tvorbe.

Ak nie ste práve typ, ktorý by celé hodiny sedel za počítačom a skúšal nové AI nástroje, alebo to proste popri svojom biznise nestíhate, s dôverou sa na nás obráťte. Sledovanie nových trendov je súčasťou našej práce a spolu určite nájdeme spôsob, ako ich využiť aj vo vašom marketingu.

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.