influencer

Ako si vybrať influencera a na čo slúži influencer marketing?

Kategória: Marketing, Tipy a návody

Influencer marketing je stratégia, ktorá vyplýva z dôveryhodnosti a vplyvu influencerov na sociálnych médiách a iných online kanáloch.

V súčasnej digitálnej dobe sú sociálne médiá a online platformy významným nástrojom na zdieľanie informácií a komunikáciu s verejnosťou. Ľudia trávia veľa času online, čítajú a sledujú príspevky svojich obľúbených osobností. Tie im poskytujú zábavu, inšpiráciu, ale aj odporúčania a názory týkajúce sa produktov a služieb. Fenomén sociálnych sietí tak stvoril novú formu marketingu, ktorá využíva práve silu populárnych osobností - influencer marketing.

Influencer marketing je stratégia, ktorá vyplýva z dôveryhodnosti a vplyvu influencerov na sociálnych médiách a iných online kanáloch. Influencermi sú často známi ľudia, napríklad blogeri, youtuberi, celebrity alebo odborníci v určitých oblastiach. Nezriedka ide aj bežných používateľov, ktorých kvôli ich obsahu a autenticite postupne začali sledovať stovky až tisíce ďalších ľudí. Vďaka tomu majú influenceri silné slovo a sú schopní ovplyvňovať názory, postoje a tiež konzumné správanie svojich sledovateľov.

Aký je význam influencerov v dnešnej dobe? 

Predstavte si to takto: Ste fanúšikom influencera, ktorý vášmu životu prináša zaujímavý obsah s pridanou hodnotou, alebo vás zabáva. Spravidla máte niečo spoločné. Keď potom tento človek odporúča produkt alebo službu, zrejme budete mať väčšiu tendenciu si to sami vyskúšať, však? Tomuto sa hovorí sila dôvery, ktorú si influenceri vybudovali so svojimi sledovateľmi. Vďaka osobnej interakcii, prístupnosti a reálnemu prepojeniu s publikom majú influenceri schopnosť ovplyvniť rozhodnutia tých, ktorí ich sledujú. To je hlavný dôvod, prečo sa influencer marketing stal takou obľúbenou a účinnou stratégiou pre značky a podniky.

Influencer marketing umožňuje značkám pristupovať k svojej cieľovej skupine cielene a autenticky. To znamená, že sa nemusia úplne spoliehať na tradičné reklamy, ktoré často zaniknú v záplave bannerov či v reklamných blokoch. Namiesto toho (alebo zároveň) môžu spolupracovať s influencermi, ktorí majú svoje vlastné lojálne publikum. Preň vytvárajú relevantný a zaujímavý obsah, a práve to je obrovské plus.

Influencerov delíme do niekoľkých kategórií

Influencerov možno rozdeliť na základe niekoľkých kritérií, ktoré zahŕňajú počet sledovateľov, oblasť záujmu, typ obsahu, angažovanosť a dosah.

Počet sledovateľov

Toto kritérium sa zameriava na počet followerov influencera. Influenceri sa často delia na mikroinfluencerov, ktorí majú zvyčajne menej ako 10 000 sledovateľov, stredne veľkých influencerov s približne 10 000 až 100 000 sledovateľmi a makroinfluencerov, ktorí majú cez 100 000 sledovateľov. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na celebritných influencerov s miliónmi sledovateľov.

Oblasť záujmu

Influenceri sa môžu špecializovať na rôzne oblasti, ako je móda, krása, cestovanie, fitness, gastronómia, technológie, materská dovolenka, zdravie a mnoho ďalších. Delia sa podľa toho, aké typy obsahu a tém zdieľajú, a aké záujmy majú ich sledovatelia. Výber tejto oblasti je pre značku veľmi dôležitý. Ak by ste podnikali v oblasti krásy a influencer sa zameriava na oblasť cestovania, výsledky spolupráce by nemuseli byť podľa vašich očakávaní. 

Typ obsahu

Podľa toho, aký obsah influenceri zdieľajú, ich možno rozdeliť na rôzne typy, ako sú blogeri, vlogeri (video-blogeri), youtuberi, fotografi, podcasteri a ďalší. Každý typ influencera sa špecializuje na iný spôsob prezentácie obsahu a komunikácie s publikom.

Angažovanosť

Tento faktor môže zohrávať dôležitú úlohu pri hodnotení úspechu influencera. Angažovanosť sa meria na základe počtu interakcií, ako sú komentáre, zdieľania a lajky, ktoré dostáva influencer na svoj obsah. Vyššia angažovanosť znamená väčšiu lojalitu a aktívnu účasť jeho sledovateľov.

Dosah

Dosah influencera sa odvíja od počtu jeho sledovateľov a angažovanosti. Influenceri s väčším dosahom majú schopnosť ovplyvňovať širšiu cieľovú skupinu, čo je pre značky a podniky atraktívnejšie.

influencer

Rozdiel medzi mikroinfluencerom a makroinfluencerom. Koho si vybrať?

Tieto dve skupiny influencerov sú najviac žiadané vo svete influencer marketingu. Mikroinfluencer a makroinfluencer sú dva typy influencerov, ktorí sa líšia svojimi charakteristikami a dosahom na sociálnych médiách. Obe skupiny majú svoje výhody a prispievajú k influencer marketingu z rôznych perspektív. Poďme sa pozrieť na hlavné rozdiely medzi nimi.

Dosah a angažovanosť

Makroinfluenceri majú väčší dosah na širokú cieľovú skupinu, pretože majú viac sledovateľov. Ich príspevky môžu dosiahnuť masívne publikum, čo z nich robí ideálnych partnerov pre globálne značky a veľké podniky. Na druhej strane sú mikroinfluenceri schopní dosahovať menšie, ale špecifickejšie zamerané skupiny ľudí. Ich obsah je často cielenejší a prispôsobený konkrétnej cieľovej skupine, čo vedie k vyššej angažovanosti a lojalite zo strany ich nasledovníkov.

Dôveryhodnosť a autenticita

Mikroinfluenceri sú často vnímaní ako autentickejší a dôveryhodnejší, pretože majú bližší vzťah so svojimi sledovateľmi. Ich príspevky sú často osobnejšie a menej profesionálne, čo ich robí prístupnejšími a ľudskejšími. Naopak, makroinfluenceri môžu byť považovaní za menej autentických, pretože môžu mať viac sponzorovaných obsahov a spoluprác, čo niekedy môže na ich publikum pôsobiť negatívne.

Náklady na spoluprácu

Mikroinfluenceri si väčšinou vyžadujú nižšie náklady na spoluprácu, pretože majú menšie publikum a menej potrebných spolupracovníkov. Naopak, makroinfluenceri si môžu účtovať vyššie poplatky za spoluprácu, pretože majú väčší dosah a sú žiadaní pre veľké kampane. To však platí pre absolútne čísla. V prepočte na dosah vás zrejme drahšie vyjde spolupráca s viacerými menšími influencermi ako s jedným väčším.

Cieľová skupina a konverzie

Mikroinfluenceri sú ideálni pre značky a podniky, ktoré majú jasne definovanú cieľovú skupinu a hľadajú cielenejší prístup. Ich spolupráca môže viesť k vyšším konverziám, pretože ich sledovatelia sa môžu pravdepodobnejšie zmeniť na zákazníkov. Makroinfluenceri sú skôr vhodní pre značky, ktoré sú zamerané na masový dosah a vyššiu viditeľnosť.

Mikroinfluenceri aj makroinfluenceri majú svoje miesto v influencer marketingu a môžu byť výbornými partnermi pre rôzne typy značiek a podnikov. Výber medzi oboma skupinami závisí od cieľov kampane, cieľovej skupiny a rozpočtu.

Influenceri majú v dnešnom digitálnom svete výnimočný vplyv a sú neoddeliteľnou súčasťou stratégií marketingu. Ich autenticita, dôveryhodnosť a schopnosť dosiahnuť veľké množstvo sledovateľov robia z influencer marketingu veľmi účinný nástroj pre značky a podniky. 

Cítite, že práve influencer marketing by mohol pomôcť aj vašej značke, no chýbajú vám kontakty alebo sa nechcete popáliť s výberom toho správneho influencera? Obráťte sa na nás a so všetkým vám radi pomôžeme.

Nikola Gužíková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Nikola Bíziková
Social Media Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.