Web platformy

Ako si vybrať platformu pre webovú stránku

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

Jedným zo základných kameňov tvorby webových stránok je systém, na ktorom je web naprogramovaný.

V súčasnosti máme mnoho možností, ako vytvoriť webovú stránku. Či už chcete vytvoriť webovú stránku pre seba alebo pre svoju firmu, môžete ju vytvoriť viacerými spôsobmi. Jedným zo základných kameňov tvorby webových stránok je systém alebo platforma, na ktorom je web naprogramovaný.

Čo potrebujete na vytvorenie webovej stránky?

Ak chcete vytvoriť plne funkčnú webovú stránku, musíte si najprv zakúpiť doménové meno, čiže webovú adresu stránky, ktorú používajú návštevníci, keď sa snažia otvoriť váš web prostredníctvom ich webových prehliadačov. Taktiež potrebujete hosting, čo je vlastne priestor, kde bude celá vaša stránka uložená. Na samotné vytvorenie a naprogramovanie webovej stránky ešte budete potrebovať platformu alebo redakčný systém.

  • Názov domény (napr. vivantina.com)
  • Hosting webových stránok (služba, ktorá hostí vaše webové stránky)
  • Systém, cez ktorý sa stránka naprogramuje

Platformy webových stránok

Webové stránky môžete naprogramovať od nuly bez akejkoľvek služby alebo systému, budete na to potrebovať rozsiahle programovacie znalosti, avšak takéto riešenie ponúka neobmedzené možnosti. Ďalším riešením je využitie rôznych webových služieb ako napríklad Webnode, eStranky alebo Wix. V základe sú úplne zdarma, nepotrebujete si zakúpiť doménu ani hosting a vyskladanie webu je pomerne jednoduché. Pri tomto riešení zadarmo si však služby vyhradzujú nárok na umiestňovanie reklám na vaše stránky a názov služby sa nachádza priamo v názve domény, čo pre vaše podnikanie nemusí vyzerať profesionálne. Ako prémiovú možnosť potom ponúkajú zakúpiť si platenú verziu služby, bez reklám a s vlastnou doménou. 

Využitie tzv. redakčných systémov (CMS) je ďalším riešením pri tvorbe webu. Takéto riešenie ponúka základné možnosti na administráciu webu bez výrazných programátorských znalostí, t.j s využitím vopred pripravených šablón, či rozšírení, ktoré sa dajú zakúpiť od iných vývojarov a niektoré sú dostupné zdarma. V tomto článku si rozoberieme tri najpopulárnejšie redakčné systémy na vytvorenie reprezentatívneho webu.

Redakčné systémy

Pri hľadaní dokonalého redakčného systému je ľahké stratiť sa v množstve možností. Na trhu je v súčasnosti dostupných 250 až 350 rôznych platforiem pre webové stránky. Možnosti od jednoduchých platforiem až po rozsiahle podnikové systémy sú nekonečné. Otázka, ktorú si musíte položiť je, aké požiadavky na CMS (systémy na správu obsahu) budete potrebovať pre vašu webovú stránku. 

Na aké parametre sa pri výbere redakčného systému zamerať?

  • Jednoduchosť použitia
  • Kompatibilita s rýchlym a stabilným webhostingom
  • Široké dizajnové možnosti a responzívnosť
  • Dobrá prenosnosť údajov
  • Dostupné možnosti rozšírení a doplnkov
  • Možnosti pomoci a podpory
  • Výhodná cena
  • Pravidelnosť aktualizácie systému
  • Dostupnosť SEO modulov
  • Dobré hodnotenia od používateľov

Najznámejšie a najpoužívanejšie open source CMS systémy sú WordPress, Joomla! a Drupal.

CMSWordPressJoomla!Drupal
Jednoduchosť použitiajednoduchéstrednéstredné
Popularita58.4%7.2%4.8%
Dizajnové možnosti3000+ šablón, 44 000+ pluginov1000+ šablón, 5 000+ pluginov2000+ šablón, 26 000+ pluginov
Výhodypriateľské používateľské rozhranie, SEO integrácia, responzívnosť, dobrá podpora intuitívne rozhranie, developerská komunita, skvelá podpora ecommerce rýchlosť, škálovateľnosť, podpora viacerých domén, veľa možností na tvorbu webu
Nevýhodyrýchlosť, časté aktualizácie,väčší záujem hackerovmálo pluginov a dostupných témurčené pre developerov, zložité rozhranie, horšia kompatibilita
Cenazdarmazdarmazdarma

WordPress

WordPress  je najobľúbenejšia platforma na vytváranie webových stránok. Najobľúbenejší je vďaka svojej popularite, výkonným funkciám, škálovateľnosti a ľahkému používaniu. Môže sa použiť na vytvorenie akéhokoľvek druhu webovej stránky.  Napríklad eshop, komunitné fórum, blog, sociálna sieť, webová stránka pre členov, osobná webová stránka, prezentačná stránka a ďalšie.

WordPress panel

Výhody:
WordPress je bezplatný a open-souce systém. To znamená, že máte maximálnu kontrolu nad svojím webom. Existujú tisíce predpripravených WordPress šablón, ktoré môžete použiť na návrh svojich webových stránok. Poskytuje tiež editory stránok typu „drag and drop“, ktoré umožňujú ľahko vytvárať vlastné rozloženia stránky. Vďaka tomu dokážete vytvoriť stránku bez akýchkoľvek prográmatorských znalostí. Je tiež dodávaný s výkonnými SEO pluginmi, či inými zaujímavými rozšíreniami pre váš web. Keďže čoraz viac ľudí prezerá webové stránky na svojich smartfónoch a iných mobilných zariadeniach, je skutočne dôležité mať stránky, ktoré zodpovedajú týmto digitálnym požiadavkám. Väčšina tém pre systém WordPress má responzívny dizajn prispôsobený aj mobilným zariadeniam.

Ďalšou možnosťou, ktorú využívame aj u nás vo Vivantine, je tzv. WordPress na mieru:
To znamená, že na vytváranie webov nevyužívame dostupné šablóny, ale celú grafiku vyrobíme na mieru pre daného zákazníka. Taktiež prispôsobíme backend tak, aby reflektoval jeho potreby a nebol prešpikovaný zbytočnými pluginmi. Takto skĺbime výhody jednoduchého a dobre známeho WP admin rozhrania a čo je podstatné, Open source (to znamená, že nikomu netreba platiť za licenciu za využívanie softvéru ani žiadne poplatky). Na druhej strane klient získa jedinečný web, prispôsobený priamo pre neho.

Nevýhody:
WordPress má rovnaké problémy ako každý masovo používaný softvér. Vďaka veľkému použitiu tejto platformy sa z neho stáva hackermi obľúbený cieľ. Z tohto dôvodu musia používatelia pravidelne aktualizovať svoju inštaláciu WordPressu, aby si zaistili bezpečnosť svojich stránok. Takže potrebujete držať krok s WordPress aktualizáciami, aktualizáciami pluginov a pre istotu si vytvárať zálohy svojho webu.

Joomla!

Joomla je ďalšia populárna bezplatná open source CMS platforma, ktorá je dodávaná s množstvom rôznych šablón a rozšírení. Tento softvér je určený pre začiatočníkov aj pokročilých používateľov, ale jeho používanie je náročnejšie ako v prípade WordPressu. Komplexné funkcie CMS sú zahrnuté v základnej inštalácií bez potreby rozšírení. Bonusom pre laikov, ktorí nemajú profesionálne zázemie v oblasti IT, je dobrá dokumentácia vo forme online podporovaných príručiek a mnoho aktivnych fór pre používateľov. Na tejto platforme môžete vytvoriť rôzne webové stránky, aplikácie, eshopy, či sociálne siete.

Joomla! admin

Zdroj: joomla.org

Výhody:
Joomla je flexibilná platforma so širokými možnosťami využitia. Je dobrou voľbou, ak chcete vytvoriť niečo komplikovanejšie. Aj keď je Joomla obzvlášť užitočná pre vývojárov, môžete ju stále používať aj bez programátorských znalostí. Úprava obsahu je jednoduchá.

Nevýhody:
V závislosti od toho, akú webovú stránku budete chcieť vytvoriť, pravdepodobne budete potrebovať vývojára, aby vám pomohol. Joomla nemá toľko možností pre ďalšie rozšírenia. Ak ste zvyknutí na redakčný systém WordPress, ktorý má tisíce dostupných tém a doplnkov, ktoré rozširujú základné funkcie, môže vás Joomla sklamať. Pri nainštalovaní rôznych rozšírení a modulov môžu nastať určité problémy s kompatibilitou. Napríklad v niektorých prípadoch sa vyskytli problémy s kompatibilitou modálnych okien a chybami JavaScript.

Drupal

Drupal je ďalšia bezplatná open source CMS platforma. Je dobrou voľbou pre vývojárov alebo pre ľudí, ktorí chcú svoj web vložiť do rúk vývojárov. Je použiteľná najmä vtedy, ak sa snažíte vytvoriť vysoko prispôsobenú stránku, ktorá musí spracovať veľké množstvo údajov. CMS Drupal ponúka rozsiahle možnosti prispôsobenia. Používatelia, ktorí presne vedia, čo potrebujú, si môžu ušetriť manuálnu kompiláciu softvérových komponentov. Je vhodný pre menšie, ale aj väčšie webové stránky, či pre eshopy.

Drupal admin

Zdroj: drupal.org

Výhody:
Drupal má k dispozícii komunitnú podporu podobnú iným populárnym platformám, ako sú Joomla a WordPress. Správa používateľov je jednoduchá, so zabudovaným systémom, kde môžete vytvárať nové roly a špecifikovať ich oprávnenia. Ide o redakčný systém s komplexnejším riešením, vyššou bezpečnosťou a taktiež vyšším výkonom.

Nevýhody:
S programom Drupal môže byť zložité zmeniť vzhľad svojich stránok alebo pridávať doplnky. Určite to nie je také priateľské pre začiatočníkov ako WordPress. Väčšina webových stránok Drupal má tému vytvorenú vývojárom na mieru, čo môže byť niekedy veľmi drahé.

Porovnanie redakčných systémov ukazuje, že každé riešenie je založené na cieľoch konkrétnej webovej stránky, ktoré majú rozhodujúci vplyv na výber vhodného CMS. Je náročné nájsť dokonalý systém na správu obsahu, ktorý rovnako spĺňa všetky požiadavky na prevádzku webových stránok. Tento článok nemá jednoznačného víťaza, ale namiesto toho načrtáva výhody a nevýhody rôznych systémov, pokiaľ ide o jednotlivé projekty a ich konkrétne požiadavky.

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.