Aké faktory sledovať pri výbere hostingu

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

Prvým krokom pri budovaní vašej prítomnosti na internete je vyhľadanie prevádzkovateľa hostingových služieb, ktorý ukladá súbory na servery.

Prvým krokom pri budovaní vašej prítomnosti na internete je vyhľadanie prevádzkovateľa webhostingových služieb, ktorý ukladá súbory z vášho webu na svoje servery a dodáva ich do prehliadačov vašich čitateľov a zákazníkov.  Hľadáte webhostingovú službu, ktorá je spoľahlivá, rýchla a bezpečná pre vaše webové stránky? V tomto článku vám predstavíme zopár možností, pre výber toho najvhodnejšieho riešenia priamo pre vás.

Hosting pre webové stránky je online služba, ktorá umožňuje publikovať vaše webové stránky alebo webové aplikácie na internete. Keď sa zaregistrujete do hostingovej služby, prenajmete si nejaký priestor na fyzickom serveri, kde môžete ukladať všetky súbory a údaje potrebné na správne fungovanie vášho webu. Server je fyzický počítač, ktorý beží bez prerušenia, takže webové stránky sú neustále k dispozícii každému, kto ich chce vidieť. Webový hostiteľ, ktorého si vyberiete, je zodpovedný za udržiavanie servera v chode, jeho ochranu pred škodlivými útokmi a prenos vášho obsahu zo servera do prehľadávačov vašich návštevníkov.

Doménové meno

Okrem registrácie do hostingovej služby si potrebujete kúpiť aj názov domény. Zatiaľ čo hosting vám umožňuje prenajať si serverový priestor pre stránky, názov domény slúži ako adresa vášho webu. Názov domény a hosting sú dve rôzne služby. Spoločne však pracujú na tom, aby umožnili fungovanie webových stránok.

Faktory rozhodujúce pre výber hostingu

S toľkými možnosťami na internete je naozaj ťažké si pre vašu stránku vybrať ten správny hosting. Preto vám ukážeme faktory, ktoré sú pri výbere hostingu rozhodujúce. 

Dostupnosť 

V závislosti od účelu vašej webovej stránky, budete potrebovať veľký alebo malý úložný priestor pre súbory, ktoré pridáte na web. Bez ohľadu na to, o aký prípad ide, vždy sa odporúča, aby ste si najali službu, ktorá najlepšie vyhovuje vašim potrebám. Ak potrebujete veľa miesta, uistite sa, že spoločnosť poskytujúca webhosting ponúka množstvo, ktoré potrebujete na to, aby ste mali dostatok pamäte. Alebo ak potrebujete menej úložného priestoru, rozhodnite sa pre lacnejšie balíčky a ušetrite peniaze, ktoré by ste zaplatili za zbytočné miesto.

Cena 

Cena by vás nemala viesť pri výbere ideálnej služby, ale môže tiež pomôcť uľahčiť rozhodovanie. Lacnejšia služba nie je zárukou jej zlej kvality, rovnako ako vyššia cena nezaručuje kvalitného poskytovateľa. Zistite, aký typ potrieb máte, a vyhľadajte plán, ktorý vyvažuje vaše potreby. Pamätajte, že mnoho webových hostiteľských služieb ponúka zľavy aj v závislosti od obdobia, ktoré si vyberiete. Všeobecne platí, že čím dlhší čas používania, tým nižšia konečná cena, ktorú zaplatíte.

Rýchlosť

Ak už viete niečo o SEO, viete, že Google bude vždy uprednostňovať stránky, ktoré sa načítajú rýchlejšie, a bude sa snažiť svojim používateľom ponúknuť čo najlepší zážitok. Skontrolujte teda, či služba, ktorú si najímate, ponúka dobrú rýchlosť načítania. Je potrebné pripomenúť, že teoreticky sa to môže javiť ako nepodstatný rozdiel, ale v praxi sa jedná o rozdiel medzi tým, či si používateľ prezrie vašu stránku alebo či ho oneskorené načítanie otravuje a vašu stránku zatvorí a ani si ju nepozrie.

Bezpečnosť

Dôverovať niekomu v prenájme hostingu pre váš web a obsah nie je jednoduchá úloha. Preto sa musíte uistiť, že vybraný poskytovateľ je schopný úplne chrániť svojich zákazníkov a ponúka systém, ktorý pravidelne zálohuje informácie. Takto bude váš web aj pri akýchkoľvek problémoch vždy online a plne funkčný. 

Zákaznícka podpora

Okrem poskytovania všetkých podmienok pre úspech vašej stránky musí byť služba hostingu webových stránok tiež efektívna, aby vám mohla pomôcť. Zákaznícka podpora je pre mnohých používateľov kľúčovým faktorom a dostupnosť poskytovateľa vám môže pomôcť byť rozdielom medzi krízou vyriešenou rýchlo alebo tým, že web bude niekoľko hodín offline.

hostingcenabezpečnosťmax priestorpodporaWordPress podpora
Websupport1,92 € / mesačne za 1 GB priestoru (balíček The hosting), možnosť zakúpenia balíčku podľa potrebypravidelné zálohovanie (14 dní), antivírus, antispam, SSLmax 100 GBPO-ŠT od 8:00 do 22:00 PIA-NE od 8:00 do 19:00áno
WY1,99 / mesačne za 5GB diskového priestoru + 1GB WY Drive (balíček WY Hosting), možnosť zakúpenia balíčku podľa potrebypravidelné zálohovanie, antivírus, antispam, SSLmax 100 GBPO-PIA od 8:00 do 19:00 SO-NE od 9:00 do 14:00áno
Ionos5 € / ročne za 100 GB kapacity na disku (v balíčku Hosting Basic),  možnosť zakúpenia balíčku podľa potrebypravidelné zálohovanie, antivírus, antispam, SSLmax 2 TBPO-PIA 9:00 - 18:00áno
Wedos1,25 € / mesačne za 1 GB pre MySQL (balíček Webhosting NoLimit), možnosť zakúpenia balíčku podľa potrebypravidelné zálohovanie, antivírus, antispam, SSLneobmedzenenonstopáno
Webhouse0,90 € / mesačne za 0,5 GB celkového priestoru (balíček happy hosting), možnosť zakúpenia balíčku podľa potrebypravidelné zálohovanie (14 dní), antivírus, antispam, SSLneobmedzenePO-NE 7:30 - 22:00áno
HostCreators1,50 € / mesačne za 1 GB priestoru, cena sa odvíja iba od priestoru pre hostingpravidelné zálohovanie (14 dní), antivírus, antispam, SSLneobmedzenenonstopáno
Bluehost3,29 € / mesačne za 50 GB SSD disk v balíčku zdieľaný hosting, možnosť vybrať aj z iných balíčkovpravidelné zálohovanie, antivírus, antispam, SSLneobmedzenenonstop (len v AJ)áno
Hostinger0,99 € / mesačne za 30 GB SSD disk v balíčku Webhosting Single, možnosť vybrať aj z iných balíčkovpravidelné zálohovanie, antivírus, antispam, SSLmax 300 GBnonstopáno

Websupport

Platforma Websupport je slovenská spoločnosť existujúca na trhu od roku 2002. Platforma sa neustále rozširuje o nové funkcie a expanduje do krajín ako Česko, Maďarsko, Švédsko, či Fínsko. Súbory webu a emaily sú ukladané na SSD disky, čo zabezpečuje rýchlejší web. Websupport poskytuje viacero programov, takže si môžete zvoliť taký, ktorý najviac vyhovuje vašim požiadavkám. Je dostupný na súkromné účely, ako aj pre podnikanie. Inštalovanie CMS systémov, SSL certifikátu, či vytvorenie si neobmedzeného počtu emailových účtov je intuitívne. Platforma vykonáva pravidelné zálohovanie súborov, ktoré uchováva po dobu 14 dní.  

Zdroj: websupport.sk

WY – Webglobe Yegon

Spoločnosť vznikla v roku 2014 spojením dvoch firiem Webglobe a Yegon. Webhostingy sú vhodné pre jednotlivcov, freelancerov, ale aj malé, či veľké podniky. Webhosting si môžete vybrať z troch dostupných programov. Platformy sú optimalizované pre WordPress, a aj jeho inštalácia na hostingu je jednoduchá. Webhosting WY využíva tri dátové centrá a má intuitívne administrátorské rozhranie. 

Zdroj: wy.sk

Ionos

Spoločnosť Ionos je najväčšia hostingová spoločnosť v Európe, vhodná pre malé, aj veľké podniky. Poskytuje služby s najnovšími technológiami s dôrazom na stabilitu a bezpečnosť. Spoločnosť má desať vlastných dátových centier v 5 krajinách Európy. Okrem hostingu a domény, ponúka aj VPS, SSL certifikát, či tvorcu webových stránok. Taktiež umožňuje jednoduchú inštaláciu CMS systémov a zvlášť hostingové balíčky pre WordPress, či eCommerce. V ponuke služieb nájdete aj rôzne kancelárske aplikácie a nástroje pre zefektívnenie vašej práce.

Zdroj: ionos.sk

Wedos

Česká platforma založená v roku 2010 s vlastnými dátovými centrami. V ponuke má viacero balíčkov, ktoré si môžete vybrať podľa vašich potrieb. Webhosting Wedos vykonáva pravidelné zálohovanie súborov, poskytuje bezplatnú nonstop podporu, SSL certifikát a hostingové služby za bezkonkurenčné ceny.

Zdroj: webhouse.sk

Webhouse

Slovenská spoločnosť existujúca od roku 2017, ktorá pôsobí vo viac ako 42 krajinách. Vybrať si môžete so 4 hostingových balíčkov. Prvý mesiac používania máte zadarmo. Hosting beží na super rýchlych SSD diskoch, preto poskytujú aj rýchle načítanie vášho webu. Garancia vrátenia peňazí. 

Zdroj: webhouse.sk

HostCreators

Webhosting poskytovaný od roku 2007 slovenskou spoločnosťou. Hosting si môžete vyskúšať na 30 dní zadarmo. Používajú nové generácie serverov, ktoré niekoľkonásobne zrýchľujú načítavanie webových stránok. Dostupný SSL certifikát, inštalácia pre WordPress a automatické zálohovanie každý deň, uchovávané po dobu 14 dní.

Zdroj: hostcreators.sk

Bluehost

Hostingové služby americká firma ponúka od roku 2003. Webhosting umožňuje automatickú inštaláciu WordPressu najnovšej verzie. Doména k hostingu je na prvý rok zadarmo. Súbory uložené na SSD diskoch umožňujú rýchlejšie načítanie stránok. Tento web hosting sa považuje za najlepší hosting pre menšie stránky. Administratívne rozhranie hostingu a zákaznícka podpora nie je v slovenskom jazyku.

Zdroj: bluehost.com

Hostinger

Hostinger je celosvetovo známy poskytovateľ hostingových služieb s pobočkami po celom svete. Poskytuje rôzne druhy balíčkov a ich cieľom je ponúknuť prevádzkovanie stránok aj s nízkym rozpočtom. Administrácia hostingu je dostupná aj v slovenskom jazyku.

Zdroj: hostinger.sk

V súčasnosti už existuje mnoho poskytovateľov webhostingových služieb. My sme vám predstavili niektoré z nich a dúfame, že sme vám pomohli pri výbere toho najvhodnejšieho riešenia pre vaše webové stránky.  

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.