papiere s grafmi na stole

Návod na zdieľanie prístupov do účtu Google Analytics

Kategória: Marketing, Tipy a návody

Pre lepšie pochopenie návštevníkov vašich webových stránok môžete využiť nástroj Google Analytics. Na to, aby vám digitálna agentúra vedela správne určiť marketingovú stratégiu, jej však potrebujete nazdieľať prístup do účtu.

Google Analytics je bezplatný nástroj od spoločnosti Google, ktorý vám poskytne analýzu vašich webových stránok. Taktiež Vám pomôže lepšie pochopiť návštevníkov vášho webu. Ak ešte tento nástroj nepoužívate, určite by ste si ho mali nastaviť, pretože je dôležitým ukazovateľom pre rozvoj vašej firmy na sociálnych sieťach, pre úspešnosť vašich reklám, ale aj pre organické vyhľadávanie.

Ako Google Analytics vytvoríte?

Najprv sa potrebujete zaregistrovať do platformy Google Analytics cez svoj Gmail účet. Vyplníte základné informácie o svojom webe a následne sa vám zobrazí pár riadkov kódu, ktoré je potrebné vložiť do HTML kódu vašej webovej stránky. Hotovo! 🙂 Nástroj Google Analytics už môže zbierať údaje o návštevnosti vášho webu.

Google Analytics: https://analytics.google.com/

Čo z Google Analytics môžete zistiť?

V nástroji Google Analytics sú zozbierané údaje zobrazené v rôznych grafoch a tieto údaje sa týkajú:

  • používateľa (zaznamenaná akcia každého používateľa)
  • relácií (každá jednotlivá návšteva)
  • zobrazenia stránky (každá jednotlivá navštívená stránka)
  • udalosti (kliknutie na tlačidlo, zobrazenie videa, vyplnenie formulára atď.)

Ak sa vám o marketing vašej webovej stránky stará digitálna agentúra, je potrebné, aby marketéri mali prístup k týmto údajom. Podľa nich budú vedieť určiť stratégiu organického vyhľadávania, stratégiu na sociálnych sieťach, nastavenie siete reklám alebo ak niečomu v nástroji nebudete rozumieť, vysvetlia vám to. Nepotrebujete dať marketérom svoj e-mail a heslo na Gmail, ale stačí, ak priradíte prístupy a určite im práva na ich firemný mail.  

Ako nazdieľať prístupy Google Analytics?

  1. Prihláste sa do vášho Google Analytics účtu: https://analytics.google.com/.
  2. V ľavom dolnom rohu kliknite na tlačidlo “SPRÁVCA”.
Google Analytics správca

3. V menu príslušnej časti Google Analytics účtu kliknite na “Správa prístupu k účtu”. Ak neviete, ktorý z troch stĺpcov použiť, vyberte si prvý (ÚČET).

Google Analytics

4. Ak už v zozname užívateľov vidíte užívateľa “Analytics Vivantina” (resp. e-mail analytics@vivantina.com), kliknite naňho. Ak nie, kliknite na modré tlačidlo “+” v pravom hornom rohu.

Google Analytics - pristupy

5. Vyplňte e-mailovú adresu analytics@vivantina.com, priraďte nám rolu správca a na záver kliknite na tlačidlo “Pridať” vpravo hore. 

Typy rolí:

  • správca
  • redaktor
  • analytik
  • čitateľ
  • žiadne
Google Analytics

6. Následne si už my interne nastavíme potrebné práva pre kolegu, ktorý s vaším účtom bude pracovať. Vy si môžete kedykoľvek skontrolovať, kto má do vášho účtu Google Analytics prístup a s akými oprávneniami.

Nový Google Analytics 4

Koncom roka 2020 Google spustil nový Google Analytics 4. Google zaviedol množstvo inovácií s verziou 4, ale zásadný rozdiel medzi GA4 a staršími verziami Google Analytics je dátový model založený na udalostiach.

Google Analytics 4

Ako nazdieľať prístupy do nového Google Analytics 4?

  1. Prihláste sa do vášho Google Analytics 4 účtu: https://analytics.google.com/.
  2. V ľavom dolnom rohu kliknite na tlačidlo “SPRÁVCA”.
Google Analytics 4

3. V menu príslušnej časti Google Analytics 4 účtu kliknite na “Správa prístupu k účtu”. Ak neviete, ktorý zo stĺpcov použiť, vyberte si prvý (ÚČET).

Google Analytics 4

4. Pre pridanie používateľa kliknite na modré tlačidlo “+” v pravom hornom rohu.

Google Analytics 4

5. Vyplňte e-mailovú adresu analytics@vivantina.com, priraďte nám rolu správca a na záver kliknite na tlačidlo “Pridať” vpravo hore. Môžete si zvoliť typ role, ako aj obmedzenie údajov.

Typy rolí:

  • správca
  • redaktor
  • analytik
  • čitateľ
  • žiadne
Google Analytics 4

6. Následne si už my interne nastavíme potrebné práva pre kolegu, ktorý s vaším účtom bude pracovať. Vy si môžete kedykoľvek skontrolovať, kto má do vášho účtu Google Analytics 4 prístup a s akými oprávneniami.

Teraz už môže digitálna agentúra analyzovať návštevnosť vášho webu a následne stanoviť vhodnú marketingovú stratégiu. Ak vám niečo v návode nebolo jasné, obráťte sa na nás. Radi vám poradíme! 😉

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.