Nová sociálna sieť Threads – prečo si na nej založiť profil?

Kategória: Novinky, Sociálne siete

Sociálna sieť uzrela svetlo sveta v júli 2022. Už počas prvých 4 hodín od spustenia získala viac ako 5 miliónov používateľov. Koncom decembra 2023 už bola k dispozícii aj pre užívateľov z Európy.

Nová sociálna sieť Threads prišla už aj na Slovensko. Ide o aplikáciu spoločnosti Meta, konkrétne Instagramu. Už počas prvých 5 dní mala celosvetovo necelých 100 miliónov používateľov. V čom je táto aplikácia zaujímavá? Prečo by ste si na nej mali založiť profil? A o čom vôbec Threads je?

Sociálna sieť uzrela svetlo sveta v júli 2022. Už počas prvých 4 hodín od spustenia získala viac ako 5 miliónov používateľov. Koncom decembra 2023 už bola k dispozícii aj pre užívateľov z Európy. Threads je aplikácia vytvorená Instagramom, ktorá je založená na textovom obsahu. Je priamym konkurentom X (predtým Twitter), pretože aj v tomto prípade píšete takzvané mikroblogy, na ktoré reagujú ostatní používatelia. 

V čom sa Threads líši od X (Twitteru)?

Threads je sociálna sieť vytvorená ako priama konkurencia siete X. Na prvý pohľad má Threads podobný vzhľad a funkcie ako X. Primárny rozdiel však spočíva v účele použitia aplikácie, ktorej cieľom je „byť priateľským miestom na diskusie“ a hlavne zadarmo. Ako sa vyjadril Mark Zuckerberg, Twitter nikdy neuspel tak, ako by mohol, a to najmä pre rasizmus, antisemitizmus či transfóbiu na sieti. Práve v tom vidí majiteľ spoločnosti Meta najväčší rozdiel. Aplikácia Threads má byť podstatne menej agresívna a konfrontačná. 

Okrem toho môžu mať príspevky dĺžku až 500 znakov. Na porovnanie, na X môžete napísať tweet dlhý len 280 znakov. Threads umožňuje zdieľať v jednom príspevku až 10 multimediálnych súborov (niečo podobné ako carousel na Instagrame). Oproti tomu do tweetu na sociálnej sieti X pridáte len 4 súbory. Aby sme ale nekrivdili X, na Threads si nemôžete písať s ľuďmi v súkromných správach. Ak pošlete niekomu príspevok z feedu Threads, príde mu ako správa na Instagram.

logo sociálnej siete Threads

Aké funkcie má Threads?

Sociálna sieť umožňuje vytvárať živé a interaktívne komunity ľudí, ktorí medzi sebou zdieľajú poznatky a informácie. Príspevky na sociálnej sieti Threads môžu okrem textu obsahovať aj odkazy, fotografie a videá v dĺžke až 5 minút. Medzi klasické funkcie patrí lajkovanie, komentovanie, repost príspevku (zdieľanie na svojom profile) či poslanie postu. Avšak, keď pošlete príspevok svojmu priateľovi, príde mu ako správa na Instagram, keďže Threads nemá (zatiaľ) funkciu súkromných správ.

Nové funkcie Threads:

  • Anketa v komentároch – pod príspevkom môžete vytvoriť vlákno s otázkou s možnosťami. Anketa zmizne po 24 hodinách.
  • Uverejnenie hlasovej nahrávky – funguje to na podobnom princípe ako hlasovky na Messengeri či Instagrame, len s tým rozdielom, že ich môžete pridať ako príspevok alebo ako komentár.
  • Prepis hlasovej nahrávky na text – podobným spôsobom môžete “písať príspevky” alebo komentovať, ale funguje to iba pri anglcikom jazyku. Slovenčina zatiaľ nie je podporovaná.
  • Vlastný alternatívny text pre fotografiu – umožňuje zobrazenie obrázkov vo vyhľadávačoch, pretože vďaka funkcii alt text dokážu lepšie pochopiť, čo sa na obrázku nachádza. 
  • Zobraziť obľúbené vlákna – funkcia, ktorá skontroluje a zobrazí vlákna, ktoré sa vám páčia/páčili.
  • Zoradenie sledovaných účtov – funkcia prístupná z profilu po kliknutí na vašich sledovateľov a kliknutí na sledovanie – zoradiť.

Ako sa prihlásiť na Threads?

Threads môžete naplno používať iba, ak máte instagramový účet. Po stiahnutí aplikácie si môžete importovať všetky informácie z instagramoveho učtu na Threads, vďaka čomu sa nemusíte trápiť vypĺňaním profilu.

Avšak Threads môžete používať, aj keď nemáte instagramový účet. Ako?

Pre prihlásenie je potrebné stiahnuť si aplikáciu do mobilu. Po zapnutí si vyberiete možnosť prihlásenia – pokračovať s Instagramom alebo používať platformu bez profilu (viď obrázok nižšie). Nebudete môcť tvoriť príspevky ani interagovať s obsahom, ale môžete si aspoň prehliadať obsah, vyhľadávať účty či zdieľať obsah prostredníctvom kopírovania odkazov.

prihlásenia sa na sociálnu sieť Threads

Hoci Twitter sa v našich končinách výraznejšie nepresadil, práve Threads sa môže stať ďalším predajným kanálom, vďaka ktorému si aj slovenskí inzerenti budú môcť rozšíriť okruh svojich zákazníkov. Nečakajte preto na hlavný prúd, založte si Threads ešte dnes a začnite s ním pracovať. 

Potrebujete poradiť, ktorá sociálna sieť je najvhodnejsia pre vaše podnikanie? Ozvite sa nám a veľmi radi vám poradíme.

Tím Vivantina - marketingová agentúra
Autor
Team autorov z agentúry Vivantina

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.