muž stojaci na šípke na zemi

Presmerovanie webových stránok – ako naň?

Kategória: Marketing, Tipy a návody

Namiesto odstraňovania stránok je vhodnejšie ich presmerovať pomocou 301 alebo 302 stránky. Prečo ale presmerovať, a ako na to? Prečítajte si v našom článku.

Presmerovanie webovej stránky umožňuje automaticky nasmerovať návštevníkov vašej stránky na iné miesto na webe. Ak ešte len rozbiehate svoje podnikanie na internete a váš web je v samotných začiatkoch, pravdepodobne vás zatiaľ presmerovanie stránky nezaujíma . Postupom času však stránky rastú, sú zložitejšie, pribúdajú produkty či rôzne príspevky. Niekedy je potrebné určité stránky vymazať alebo zmeniť, a vtedy presmerovanie stránok začína hrať dôležitú úlohu. Čo je presmerovanie, prečo presmerovať a ako odkazy správne presmerovať, sa vám v budúcnosti môže hodiť najmä zo SEO a z užívateľského pohľadu.

Čo je presmerovanie webových stránok?

Presmerovanie webových stránok znamená nasmerovať jednu URL adresu webovej stránky na inú. Čiže keď niekto v prehliadači zadá alebo klikne na túto pôvodnú adresu URL, automaticky sa mu zobrazí obsah stránky, na ktorú je pôvodná webová stránka presmerovaná. Najčastejšie sa používajú tieto typy presmerovaní:

  • 301 – trvalé presmerovanie
  • 302 – dočasné presmerovanie

 

Presmerovanie webovej stránky 301 a 302

Medzi 301 a 302 presmerovaním je hlavný rozdiel v prenášaní tzv. link juice, ktorý má každá stránka. Ide o hodnotu, ktorú si jednotlivé webové stránky odovzdávajú cez odkazy. Čím je kvalitnejší zdroj odkazu, tým má lepšiu hodnotu link juice. Stará webová stránka, ktorú chcete presmerovať, už dosahuje istú hodnotu. Pri presmerovaní 301 sa link juice premiestní na presmerovanú stránku a táto hodnota sa nestratí. Avšak pri 302 dočasnom presmerovaní link juice zostáva na starej stránke.

Prečo je stránky potrebné presmerovať?

Najdôležitejším dôvodom, prečo sa takéto presmerovanie nastavuje, je to, aby vaša stránka nestratila návštevnosť. To znamená, že ak napríklad máte vo svojom e-shope produkt, ktorý už nepredávate, vymazaním stránky s týmto produktom by ste prišli o hodnotnú návštevnosť, ktorú produkt dosahoval. Odkaz by užívateľovi zobrazil 404 stránku, čo je nielen zlý signál pre vyhľadávače, ale negatívne pôsobí aj na užívateľov, u ktorých je vyššia pravdepodobnosť, že web opustia. Ak ale túto webovú stránku presmerujete, napríklad na stránku kategórie, kde tento produkt patril, návštevnosť sa nestratí.

Presmerovanie je taktiež vhodné použiť, aj keď prechádzate zo starého webu na nový, teda ak web mení svoju štruktúru. Presmerovanie môžete využiť, aj keď meníte doménu, hosting, ale aj systém, na ktorom web beží. Tu je potrebné použiť trvalé presmerovanie stránky 301. Vyhľadávacie nástroje indexujú toto presmerovanie, tým pádom vaša stránka nestratí návštevnosť ani dôveryhodnosť.

Pri presúvaní stránky z jednej URL adresy do druhej bude vyhľadávacím nástrojom trvať nejaký čas, kým objavia stránku 301, rozpoznajú ju a pripíšu si novú stránku s rebríčkom a dôveryhodnosťou svojho predchodcu.

Trvalé presmerovanie stránky 301 využijete aj pri nastavení duplicitných stránok. Najčastejším príkladom je používanie domény s www a súčasne aj bez www. Takto vám analytické nástroje počítajú návštevnosť ako na dvoch rôznych stránkach, pričom ide o rovnaký obsah. Z toho dôvodu je vhodné nastaviť presmerovanie tak, aby sa vašim zákazníkom zobrazovala len stránka s www alebo len bez www.

Presmerovanie 302 sa používa, ak chcete dočasne presmerovať URL adresu, ale máte v úmysle neskôr sa k pôvodnej adrese vrátiť.

Najčastejšie tento prípad nastáva, ak chcete svoje stránky prepracovať, ale potrebujete ich dokončiť tak, aby boli užívatelia nasmerovaní do inej domény. Napríklad vtedy, keď chcete informovať svojich zákazníkov, že na vašej stránke sa momentálne pracuje. Dočasné 302 presmerovanie sa nepoužíva veľmi často.

Ako presmerujete svoje webové stránky?

Presmerovanie webovej stránky môžete urobiť rôznymi spôsobmi. Líši sa to hlavne v systéme, na ktorom váš web beží. Ukážeme si niekoľko z týchto spôsobov presmerovania:

Presmerovanie súborom .htaccess

Prvý spôsob sa vykonáva pomocou konfiguračného súboru webového servera .htaccess, do ktorého vložíte kód presmerovania.

RewriteEngine On

Redirect 301 /stara_url/ http://www.vasadomena.sk/nova_url/

Presmerovanie cez HTML

Najjednoduchší spôsob presmerovania je vložiť nasledujúcu meta značku do html kódu stránky. Atribút content je oneskorenie, kým sa prehliadač presmeruje na novú stránku, takže sme ho nastavili na 0 sekúnd.

<meta http-equiv="refresh" content="0; URL='http://nova_url.sk'" />

Presmerovanie vo WordPresse

Ak máte web postavený na WordPresse, presmerovanie je možné pomocou jedného z mnohých pluginov určených na presmerovanie. Ten vám umožní nastaviť presmerovanie bez toho, aby ste museli napísať jediný riadok kódu. Najjednoduchší spôsob, ako pridávať a spravovať presmerovania v programe WordPress, je pomocou pluginu Redirection. Nainštalujte a aktivujte plugin. Po aktivácii prejdite na Nástroje -> Presmerovanie a jednoducho nastavte presmerovania.

Veríme, že sa vám pomocou vyššie uvedených krokov podarí presmerovať vaše stránky, či už kvôli vypredanému tovaru alebo zmene domény. 🙂

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.