5 spôsobov, ako vytvoriť pútavé videá pre sociálne siete

Kategória: Marketing, Tipy a návody

Videá sú najlepším spôsobom, ako získať pozornosť publika na sociálnych sieťach. Vytvárajú pohlcujúci a dynamický zážitok, privádzajú viac sledovateľov a vytvárajú vzťah s existujúcimi používateľmi.

Na vytvorenie pútavého videa je potrebné správne plánovanie a realizácia. Netreba zabúdať ani na úpravu videa a strih, aby ste sa zbavili prebytočných častí a urobili video atraktívnym. V tomto článku sa dozviete päť najlepších spôsobov, ako vytvoriť pútavé video pre sociálne siete.

Tvorte populárne typy videí

Sociálne siete obsahujú nižšie uvedené typy populárnych videí, ktoré môžete vytvárať aj vy.

Vysvetľujúce video

Vysvetľujúce videá sú krátke videá vytvorené so zámerom opísať produkt, službu alebo značku. Tieto videá sa zameriavajú na riešenie problémov publika. Aby boli takéto videá pútavé, musíte si pripraviť aj pútavý scenár a vaše videá musia byť krátke a jasné, s niekoľkými kľúčovými bodmi.

Výukové video (tutoriál)

Ide o ďalší populárny typ videa, ktorý je v súčasnosti známym trendom. Aby boli takéto videá chytľavé, musíte dbať na to, aby bol tutorial ľahko pochopiteľný. Pred natáčaním si teda kvalitne vyskladajte scenár a pri natáčaní buďte čo najviac autentickí.

Videá zo zákulisia (behind the scenes)

Tieto videá sú medzi divákmi obľúbené, pretože uspokojujú ich zvedavosť tým, že ukazujú, ako sa vyrába produkt, aká je tréningová rutina vrcholových športovcov a mnohé iné veci. Poskytnete ľuďom pohľad, ktorý predtým nebol videný, urobíte video autentickým a zábavným a spolu s tým požiadate publikum o spätnú väzbu, komentáre a nápady.

Aj VIVANTINA má na svojom webe video s náhľadom do zákulisia agentúry.

Aj VIVANTINA má na svojom webe video s náhľadom do zákulisia agentúry.

Otázky a odpovede

Takýto obsah zodpovie bežné otázky divákov, takže mu musia prechádzať často kladené otázky záujemcov. Urobte tieto videá zaujímavými tým, že priberiete otázky z vašich sociálnych médií a sekcie komentárov na webovej stránke, odpovedajte priamo a k veci a apelujte na spätnú väzbu, nápady a ďalšie otázky.

Pracujte na prvom dojme

Prvý dojem je kľúčový a práve ten presvedčí publikum, aby si pozrelo celé vaše video. Postupujte pri jeho budovaní podľa nižšie uvedených bodov.

Vyberte správnu miniatúru

Miniatúra je obrázok, ktorý sa zobrazí v kanáli predtým, ako si niekto video prehrá. Ak nie je vybraná, bude to statický záber prvých niekoľkých sekúnd videa. Namiesto toho by ste však mali vytvoriť zaujímavú miniatúru, ktorá upúta pozornosť divákov pri posúvaní kanála - napríklad výsledok účesu, krásna lokalita v cestovateľskom videu a pod.

Ukážka miniatúry videa na Facebooku.

Vytvorte háčik (video hook)

Háčik (v angličtine HOOK) pomáha vytvoriť prvý dojem v úvodných sekundách videa. Možno ho dosiahnuť dvoma spôsobmi. Prvým je upraviť video zobrazujúce krátky klip, ktorým môže byť napríklad konečný výsledok procesu na začiatku video návodu na líčenie. Druhou cestou je pridať háčik vytvorením správy alebo titulku, ktorý upúta pozornosť divákov (otázka na zamyslenie, nastolenie problému, návrh riešenia). 

Dajte dôležité informácie na začiatok

Začnite vaše video tým najrelevantnejším. Môže to byť problém, ktorý budete vo videu riešiť a ktorého riešenie im vo videu ukážete. Dáte tak divákom navajo, čo budú môcť vo vašom videu sledovať.

Rozprávajte príbehy

Je nevyhnutné vytvoriť vo vašom videu príbeh s ohľadom na vašich divákov a cieľ samotného videa. Dokonca aj dobre vytvorené video môže zlyhať, ak mu chýba naratív a pohľad zo strany diváka. Zvážte nižšie uvedené tipy na vytvorenie dobrého príbehu.

Identifikujte svoje zámery

Váš cieľ by mal byť jasný skôr, ako sa pustíte do procesu tvorby videa. Pre marketingové účely môže existovať niekoľko cieľov, medzi ktoré patrí získanie väčšieho počtu potenciálnych zákazníkov, vytvorenie povedomia o značke, zvýšenie dosahu, získanie väčšieho počtu sledovateľov, konverzia alebo budovanie reputácie. 

Pochopte svoje publikum

Majte na pamäti, že zámerom tvorby videí je upútať pozornosť publika. Snažte sa nájsť obsah, ktorý sa vášmu publiku páči, typ obsahu, ktorý publikum rado zdieľa, a spoznajte ich záujmy tým, že si všimnete, čo sledujú. Majúc tieto veci na pamäti vytvorte video, ktoré sa podľa vás bude vášmu publiku páčiť.

Takto vyzerá storyboard.

Zvýraznite obsah pomocou storyboardu

Storyboarding je kľúčovým krokom pri tvorbe videí pre sociálne médiá. Je to ako papier s čiernymi štvorčekmi, na ktorom môžete načrtnúť obsah videa. Pomôže vám zoradiť video a odstrániť nejednoznačnosť v jeho štruktúre.

Zjednodušte svoje posolstvo

Je potrebné podať vaše myšlienky čo najjednoduchšie, aby bolo pre publikum ľahko pochopiteľné. Okrem toho, čím kratšie videá vytvoríte, tým je pravdepodobnejšie, že ich vaše publikum bude sledovať až do konca. V dôsledku toho miera dokončenia spustí algoritmy sociálnych médií, ktoré rozšíria váš dosah.

Urobte vaše videá flexibilné

Video, ktoré je trendové na jednej platforme, nemusí dobre fungovať na inej. Je to preto, že rôzne platformy sociálnych sietí majú odlišné požiadavky a používateľov s rôznymi preferenciami. Optimalizácia videí pre tieto viaceré platformy môže priniesť veľa práce. Postupujte preto podľa tipov pre videá na zdieľanie na jednotlivých platformách.

Facebook

  • Musíte popracovať na úvodných siedmich sekundách, aby ste zapôsobili na používateľov FB.
  • Používateľov Facebooku oslovuje emotívny obsah.
  • Väčšina používateľov na tejto sieti rada sleduje videá bez zvuku, preto sa uistite, že pridáte nejaké titulky. 
  • Nahrávajte videá priamo na Facebook namiesto zdieľania odkazov na YouTube.

Instagram

  • Instagram potrebuje videá, ktoré sú kreatívnejšie a príjemne sa pozerajú, preto pracuje na kvalite videa.
  • Snažte sa prostredníctvom videí na Instagrame poľudštiť svoju značku.
  • Skúste experimentovať s formátom videa a nájdite taký, ktorý vyhovuje preferenciam vášho publika.

Twitter

  •   Vytvorte príbehy rozprávajúce videá.
  •   Pridajte do svojich videí na Twitteri výzvu k akcii (CTA).
  •   Urobte svoje videá s responzívnym dizajnom (prispôsobené smartfónom).

Vytvorte jedinečné popisy a názvy

Hovorí sa, že dokonalé popisy a názvy sú koreňom videí. Sú kľúčové na to, aby videá zaujali a zasiahli ľudí. Aj názov a popisy by mali byť optimalizované pre SEO, aby mali lepšie umiestnenie na priečkach vyhľadávačov. Možno to dosiahnuť zhrnutím kľúčových slov do názvu a popisu. Okrem toho by mali byť dostatočne zaujímavé, aby prinútili publikum pozrieť si celé videá.

Pri vytváraní zaujímavých názvov a opisov postupujte podľa nasledujúcich typov.

  • Udržujte popisy krátke, s dĺžkou 50 až 60 znakov.
  • Zahrňte témy, ako napríklad zoznam, otázky, porovnanie a návody.
  • Pridajte kľúčové výhody.
  • Vytvorte názov tak, aby vyvolal zvedavosť publika.
  • Vyhnite sa pridávaniu odkazov do názvu.

Zaujímavé a pútavé videá rozhodne posilnia vašu marketingovú stratégiu na sociálnych sieťach. Postupujte podľa tipov v tomto článku, vytvárajte kvalitný obsah a zvyšujte počet svojich sledovateľov, zvýšite tým aj povedomie o vašej značke. Uistite sa hlavne o tom, že poskytuje relevantné, kvalitné a pravdivé informácie.

Marcel Kušnír
Autor
Marcel Kušnír
Copywriter & Marketing Manager

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.