CTA prvky

Ako používať CTA prvky

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

CTA (call to action) prvky sú prvky, ktoré vyzývajú používateľa webovej stránky na vykonanie akcie.

V súčasnosti už väčšina podnikateľov vie, že mať dobrý dizajn webových stránok je dôležité. Vaša prítomnosť na internete môže predsa len zmeniť vaše podnikanie. Prvé dojmy sú silné a to, ako vyzerá váš web, môže buď vytvoriť dobrý dojem, alebo používateľov naopak odradiť. V tomto článku sme sa zamerali na CTA prvky vo webovom dizajne.

CTA (call to action) prvky sú prvky, ktoré vyzývajú používateľa webovej stránky na vykonanie akcie. Ide o prvok vo webovom dizajne, hlavne z pohľadu používateľskej skúsenosti. Tlačidlo výzvy na akciu je kúsok textu, niekedy kombinovaný s obrázkom, ktorý používateľovi hovorí, čo má ďalej robiť. Najčastejšie sa tieto prvky vyskytujú vo forme tlačidiel, ktoré po kliknutí vykonajú nejakú akciu. CTA prvkyvýznamným prvkom aj z pohľadu marketingovej stratégie. CTA prvky majú veľmi špecifický cieľ, a to prinútiť používateľa vášho webu kliknúť na tento prvok a vykonať očakávanú akciu.

Príklady tlačidla CTA:

CTA tlačidlá
Príklad CTA tlačidiel

Dôvody prečo využívať CTA prvky

Výzva na akciu (CTA) je šancou motivovať používateľov, aby podnikli určité kroky k tomu, aby sa stali vašimi zákazníkmi. Môže to byť rozhodujúci faktor medzi potenciálnym zákazníkom a konverziou. Výzva na akciu je najdôležitejšou súčasťou vášho webu alebo reklamnej kampane.

1. CTA pomáhajú posúvať používateľov cez predajný lievik

CTA a lieviky predaja idú ruka v ruke. Výzvy na akciu slúžia ako prechod medzi fázami cesty kupujúceho. Poskytujú používateľovi pokyny, čo robiť ďalej, a vyzývajú ho k okamžitej akcii. Či už chcete, aby používateľ navštívil váš blog, poskytol vám kontaktné informácie, stiahol si ebook alebo sa prihlásil na odber newsletteru, musíte túto akciu vyprovokovať vhodne umiestnenou výzvou na akciu v predajnom lieviku.

2. Používatelia ich očakávajú

Výzvy na akciu nie sú dôležité iba pre podnikanie, používatelia ich chcú a očakávajú. Mnoho ľudí očakáva, že na konci stránky bude nejaké CTA tlačidlo, aby mohli urobiť ďalší krok. Prečítali si váš reklamný text, zaujímajú sa o interakciu s vašou značkou a hľadajú tlačidlo CTA, aby zistili, ako ďalej. Vynechanie CTA môže čitateľov zmiasť a znížiť vaše šance na získanie konverzie. Vďaka týmto tlačidlám môžu používatelia jednoducho urobiť to, čo chcete.

CTA tlačidlo pri prehľade produktov drevsting.sk

Výzva na akciu pod článkom blogu drevsting.sk

3. Zvyšujú úspech digitálnej reklamy

Digitálna reklama je o generovaní záujmu okolo vášho produktu alebo služby, upútaním pozornosti používateľov a povzbudením, aby si u vás nakúpili. Výzva na akciu je chýbajúci dielik puzzle, ktorý zdôrazňuje silu reklamného textu.  Výzvy na akciu sú obzvlášť dôležité v reklame s platbami za kliknutia (PPC). Pridanie výzvy k akcii do vašej PPC kampane vám pomôže zlepšiť kampane na vaše publikum.

CTA tlačidlo na blogu vivantina.com

CTA tlačidlá

Pokiaľ ide o CTA, držte sa osvedčeného formátu tlačidiel. Samozrejme existuje priestor na prispôsobenie, pokiaľ ide o farby a písmo. Všeobecne možno povedať, že tlačidlá majú niekoľko základných charakteristík:

-        Majú definovaný tvar alebo okraj.

-        Majú inú farbu ako svoje okolie.

-        Majú text, ktorý popisuje, čo máme urobiť.

Tlačidlá nemusia byť len obdĺžniky, aj keď zvyčajne to tak je. Niekedy majú zaoblené rohy, skosené hrany alebo pridané tiene, ktoré sú úplne v poriadku. Tak ako efektívne vytvoriť CTA tlačidlo?

PRITIAHNITE POZORNOSŤ POUŽÍVATEĽA VEĽKOSŤOU

Na webových stránkach veľkosť prvku v porovnaní s okolitými prvkami naznačuje jeho dôležitosť, čím je prvok väčší, tým je dôležitejší. Rozhodnite sa, aké dôležité sú určité akcie na webe, a podľa toho upravte veľkosť tlačidiel výzvy na akciu. Na upútanie pozornosti používateľa by malo byť tlačidlo výzvy na akciu zhruba o 20% väčšie ako iný obsah.

LOGICKÉ UMIESTNENIE CTA TLAČIDIEL

Umiestnenie tlačidiel výzvy na akciu na webovej stránke je rozhodujúce pre zaujatie používateľov. Umiestnenie na významných miestach, ako je horná časť webovej stránky alebo vo vyznačenej oblasti, môže viesť k vyšším konverziám vstupnej stránky, pretože používatelia si pravdepodobne všimnú tlačidlo a akciu aj vykonajú.

PRACUJTE S MEDZERAMI

Použitie medzier (alebo mŕtveho priestoru) okolo tlačidla výzvy na akciu je efektívnym spôsobom, ako vyniknúť v oblastiach, kde je veľa prvkov. Naopak, keď umiestnite CTA tlačidlo blízko obsahu, dáte najavo jeho logické prepojenie. Ak pri rozhodovaní o tom, ako umiestniť svoje výzvy na akciu, budete mať na pamäti správanie a tok používateľov, maximalizuje sa pravdepodobnosť vykonania akcie.

POUŽÍVAJTE KONTRASTNÉ FARBY

Rozhodovanie, aké farby sa majú použiť pre tlačidlá výzvy na akciu, je veľmi dôležité. Vo svojich tlačidlách výzvy na akciu používajte farby, ktoré majú vysoký kontrast vzhľadom na okolité prvky a pozadie, pretože je veľmi dôležité zabezpečiť, aby si používateľ všimol vašu výzvu na akciu.

VYJADRITE POCIT NALIEHAVOSTI

Frázovanie akcie pomocou odvážnych, sebavedomých a príkazných slov môže zmeniť vnímanie používateľa takým spôsobom, že ho presvedčí, že by s vykonaním akcie už nemal váhať. Napríklad tlačidlo výzvy na akciu „Úvodná cena“ alebo „Časovo obmedzená ponuka“ jemne naznačuje, že čím dlhšie bude používateľ čakať na vykonanie akcie, tým bude vyššie riziko, že bude musieť neskôr platiť viac. Písanie krátkych a silných výziev na akciu je nielen presvedčivejšie, ale napríklad v reklamách je to potrebné aj kvôli obmedzeniu počtu znakov.

POVEDZTE POUŽÍVATEĽOM, ŽE KONAŤ JE ĽAHKÉ

Váhanie používateľa podniknúť kroky často vychádza z toho, že si myslí, že akcia bude zložitá, nákladná alebo časovo náročná. Ak tieto obavy nebude pociťovať, tlačidlá výzvy na akciu môžu viesť k ďalším konverziám. Napríklad môžete použiť výraz ako „bezplatne“, „jednoducho“ a podobné výrazy.

OTESTUJTE  TLAČIDLO

Presvedčte sa, či kliknutím na tlačidlo používateľ vykoná to, čo požadujete, a či sa po jeho kliknutí stane to, čo používateľ očakáva. Taktiež vyskúšajte A/B testovanie, aby ste zistili, či z používateľského hľadiska vám dané tlačidlo prináša konverzie.

POUŽITE TEXT ZAMERANÝ NA ČINNOSŤ

Vynechajte nudné slová, ako je napríklad odoslať, vstúpiť alebo dokonca kliknúť sem, a použite lákavejšie slovesá ako získať, prečítať a vyskúšať, potom pár tých, ktoré majú text týkajúci sa vašej konkrétnej ponuky získajte zľavu, rezervujte si miesto alebo vyskúšajte zadarmo.

VYVOLAJTE EMÓCIU A NADŠENIE

Ak chcete vo svojich používateľoch vyvolať emocionálnu reakciu, rozhodnite sa pre dlhšiu výzvu na akciu. Napríklad „Teraz zľava 50%!“, „Nájdite si s nami svoj vysnívaný domov!“, „Časovo obmedzená ponuka. Získajte zadarmo tričko! “.

Príklad textu výzvy na akciu:

Stiahnuť = relevantnosť

ebook = jasnosť

teraz = urgentnosť

Stiahnuť si ebook teraz = hodnota

Knižnice pre vytvorenie CTA tlačidiel

Je dôležité zvoliť také tlačidlá, ktoré vyzerajú graficky zaujímavo a poskytujú dobrú používateľskú skúsenosť. V súčasnosti existuje mnoho nástrojov alebo knižníc, vďaka ktorým si dokážete nadizajnovať CTA tlačidlo na vašu stránku. Napríklad bttn.css, press.css, gradientbuttons, či bestcssbuttongenerator.

Umiestnenie, napísanie a návrh CTA tlačidla rozhoduje o tom, či vaši používatelia kliknú na dané tlačidlo a vykonajú akciu. Marketing s použitím CTA prvkov je najrýchlejším spôsobom, ako zdvojnásobiť mieru konverzie a tým vygenerovať viac potenciálnych zákazníkov. Nezabudnite však, že úspešná výzva na akciu nefunguje samostatne, ale musí dopĺňať ďalší obsah na webe alebo v reklame.

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.