Farebné nákupné tašky s tyrkysovým pozadím

Čo sú Google Nákupy a prečo ich (naozaj) musíte mať

Kategória: Marketing, Novinky

Google Nákupy - v zahraničí už známa služba čoskoro príde aj k nám. O čo vlastne ide a prečo by ste ako majiteľ e-shopu nemali túto možnosť inzercie vynechať?

Čo sú Google Nákupy

Google Nákupy je služba spoločnosti Google, ktorá umožňuje spotrebiteľom vyhľadávať, porovnávať a nakupovať tovar z rôznych e-shopov. Táto služba zakrátko viditeľne zasiahne do podoby výsledkov vyhľadávania v Google aj u nás na Slovensku.

Prečo hovorím o Slovensku? Lebo vo svete už Google Nákupy, známe tiež ako Kampane v nákupoch alebo Reklama v nákupoch, resp. v angličtine Google Shopping, Shopping Campaigns alebo Shopping Ads, nie sú žiadnou novinkou.

Ako naznačuje slovo “kampane”, služba nie je bezplatná, ide o formu reklamy.

Ako reklama v nákupoch vyzerá?

Výsledky služby Google Nákupy sa zobrazia vo výsledkoch vyhľadávania v Google ako miniatúry obrázkov, doplnené o názov produktu, názov predajcu a cenu produktu. Porovnajte si tieto dva screenshoty: kým na Slovensku nám Google zobrazuje textové reklamy, v zahraničí už užívatelia popri textových reklamách alebo namiesto nich bežne vidia produktové reklamy.

 

Výsledok vyhľadávania na Slovensku:

Výsledok vyhľadávania v Google na Slovensku

 

Výsledok vyhľadávania v Česku:

Ako Google Nákupy zmenia reklamný trh?

Teraz teda nákupné kampane prichádzajú na náš trh. Ako sa vás táto novinka dotkne, čo sa pre vás zmení?

Z pohľadu radového užívateľa sa nič zásadné nedeje, bude to vnímať ako vylepšenie výsledkov vyhľadávania, na ktoré si veľmi rýchlo zvykne. Ak ste však majiteľom e-shopu, zbystrite pozornosť, lebo ide o naozaj zásadnú, prelomovú zmenu. A ako to už v biznise chodí, spravidla vyhrávajú tí, ktorí sa zmenám dokážu prispôsobiť rýchlejšie. Ak váš zákazník hľadá konkrétny produkt, vezmite na to jed, že kvalitná produktová fotografia upúta jeho pozornosť skôr ako textová reklama. Okrem toho majú produktové kampane aj vyššiu (štatisticky cca o 30%) mieru konverzie. Nielenže teda pritiahnete viac ľudí do vášho e-shopu, ale ešte u vás s väčšou pravdepodobnosťou nakúpia.

Asi nemusím ďalej rozoberať, ktorí inzerenti budú predávať viac a ktorým ostane z trhového koláča menší diel.

Idem do toho. Čo potrebujem?

V prvom rade reklamný účet Google Ads. Ale ten už zrejme máte. Okrem neho potrebujete účet v službe Google Merchant Center, ktorý si s Google Ads prepojíte. Ak používate dynamický remarketing, pravdepodobne už máte aj Merchant Center. V opačnom prípade si musíte účet založiť.

Ďalej vám treba produktový XML feed zodpovedajúci špecifikácii Google. Ak ho váš e-shop nemá, postačí vám aj feed vo formáte pre Heureku, ktorý sa dá upraviť napríklad nástrojom Mergado. XML feed nahráte do Merchant Centra.

A v neposlednom rade potrebujete špecialistu, ktorý vám kampane v nákupoch nastaví a zoptimalizuje. Veď to poznáte: zle nastavená kampaň vás môže stáť viac, ako prinesie. Všetko od Merchant Centra po nákupnú kampaň si samozrejme môžete skúsiť nastaviť sami (návod zakrátko pripravíme). Ak však na to nemáte čas a potrebujete odbornú pomoc, budeme radi, keď sa na nás obrátite.

Ľubo Štulajter - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Ľubomír Štulajter
Performance Marketing Manager

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.