Facebook Stories - Čo vám ponúlkajú?

Facebook Stories – Čo vám ponúkajú?

Kategória: Tipy a návody

Patria medzi to prvé, čo vidíme, keď sa prihlásime na Facebook. Zvyčajne zobrazujú fotky, videá a boomerangy našich priateľov, ako aj stránok, ktoré sledujeme. Poznáte ale všetok potenciál Facebook Stories?

Spísali sme pre vás informácie o tejto vychytávke, ktorá má naozaj čo ponúknuť nielen používateľom, ale aj marketérom a biznisom. O ich úspechu hovoria aj štatistiky tvrdením, že Facebook Stories použije denne viac ako 300 miliónov ľudí. Prečo Facebook Stories používať ako vám môžu byť nápomocné, to sa dočítate na nasledujúcich riadkoch.

Čo sú Facebook Stories?

Podobne ako na Insta Stories na Instagrame, aj na Facebooku máte možnosť podeliť sa o svoje zážitky a aktivity. Tie sa zobrazujú ako aktuality na dobu určitú, a to na 24 hodín od ich uverejnenia. Zdieľať môžete fotografie, videá, boomerangy, vlastný alebo prevzatý content, označovať v ňom lokality, ľudí a takisto sa hrať s kreatívnymi nástrojmi pri publikovaní Facebook Stories. Funkcia odštartovala na Facebooku v marci 2017 a spočiatku bola dostupná iba na mobilných zariadeniach, postupný upgrade umožnil ich prezeranie a publikovanie aj na počítačovom rozhraní.

Vyťažte z potenciálu Facebook Stories maximum.

Ako pomôžu Facebook Stories biznisu?

Využitie Facebook Stories má takmer totožný charakter ako Insta Stories. Od svojho vzniku ubehla táto vychytávka dlhú cestu a adaptovala sa na potreby širokého spektra užívateľov, vrátane biznisov. Príspevky sú stále jadrom (biznisovej) komunikácie na Facebooku, Facebook Stories sú podpornou aktivitou pre PR a brand awareness. Kvantum príbehov v priebehu dňa umožňuje poukazovať na všetky aktivity biznisu, zviditeľňovať publikovaný content, odkazovať ľudí na ostatné platformy a súčasti vašej značky, a to všetko zobrazovať na mieste, kde budú tieto informácie "biť do očí" používateľov.

Kreativita s filtrami

Snáď každý si spojí Stories (instagramové aj facebookové) s kreatívnymi filtrami. Fungujú ako presety umožňujúce pohrať sa s farbami a kompozíciou fotografií a videí. Takisto sú aj zábavným prvkom, pri ktorom môžete skúšať modifikácie vlastného výzoru. Filtre na Facebook Stories sú natoľko populárne, že dochádza aj ku kooperácii s Hollywoodom a ich tvorbou pred uvedením očakávaných snímok do kín.

Hodia sa na rýchlu úpravu contentu, čo môže šetriť čas pri biznisovej prezentácii. Ak potrebujete rýchlo prezentovať fotku či video a nemáte po ruke softvér na úpravu či grafika, hravo sa pohráte s kreatívou aj sami.

Kreativita v podobe filtrov a zdieľanie príbehov pridajú na príležitostiach pre budovanie kohéznej komunity. (Zdroj: techcrunch.com)

Spájanie a budovanie komunity

Označovanie je samozrejmosťou Stories a prostredníctvom toho môžete svižne budovať svoju komunitu a približovať sa k nej. Rovnako na budovanie B2B vzťahov je praktické používať Facebook Stories, ak chcete uverejniť kooperáciu s inými spoločnosťami.

Možnosti reakcií prostredníctvom emotikonov či odpoveďami správami sú takisto vecou budovania vzťahov s verejnosťou a možnosťou rýchlej a efektívnej komunikácie. Výsledky vášho contentu tak dostanete vo veľmi rýchlom čase a funkčnosť obsahu vyhodnocujete už po 24 hodinách.

Osvedčený reklamný priestor

Facebook Stories nie sú iba súčasťou platformy na zabitie voľného času a poukázanie na aktivity, ale aj žiadaným prvkom zo strany používateľov. Podľa štatistík je značný dopyt po ponukách služieb a tovaru zo strany biznisov - konkrétne sa o to zaujíma 51 % používateľov Facebooku.

Služby môžete prezentovať cez Facebook Stories s príznačným CTA (call to action), ktoré je možné priamo uviesť v podobe buttonu, ako napríklad NAKUPOVAŤ alebo ČÍTAŤ VIAC. Tento content môže byť takisto finančne propagovaný prostredníctvom reklamných nástrojov. Rysuje sa tak efektívna možnosť propagácie aktivít značky a vlastného portfólia.

Takto môžu vyzerať aj vaše reklamy. (Zdroj: www.wordstream.com)

Bohatá video prezentácia

Facebook Stories umožňujú publikovať video s dĺžkou 20 sekúnd. Pri väčšej dĺžke Facebook odporúča samostatne editovať video a rozdeliť ho na úseky zodpovedajúce podmienkam platformy, platforma vám ale tento obsah rozdelí aj automaticky. Z videí núkajú Facebook Stories ešte jednu úchvatnú súčasť, a to možnosť live streamu s maximálnou dĺžkou 8 hodín. Na ten môžu používatelia reagovať reakciami či komentármi a celé video bude viditeľné po dobu priebehu live streamu, potom zmizne.

Zdieľanie obsahu z Instagramu

Príbehy uverejnené na Instagrame sa môžu simultánne uverejniť aj na Facebooku. Na to musíte mať synchronizovaný facebookový profil s instagramovým. Ak tak urobíte, buď si nastavíte automatické zdieľanie príbehov z Instagramu na príbehoch na Facebooku, alebo, ak to nechcete robiť vždy, budete príbehy zdieľať manuálne, čo sa dá urobiť priamo v náhľade príbehu.

Pomôže vám poznať základné technické informácie Facebook Stories. (Zdroj: invideo.io)

Užitočné dáta

Nielen na aktivitu sú Facebook Stories dobré, ale aj na zber užitočných a relevantných údajov o vašom publiku a jeho aktivite. V časti Štatistiky na vašej facebookovej stránke nájdete údaje o príbehoch. Patria k nim metriky ako jedinečné otvorenia, interakcie či demografické informácie. Zozbierané poznatky sa hodia pri následnom publikovaní obsahu a komplexne napomôžu pri targetingu a konceptualizácii obsahu na Facebooku, a to nielen príbehov.

 

Obľúbené meme

Meme content má masívny úspech po celom svete a siahajú po ňom aj biznisy všetkých typov. Sú odľahčením obsahu a ukážkou nápaditosti, prvkov, ktoré upevňujú kvalitu vzťahov s verejnosťou. Aktuálne je táto súčasť natoľko vyprofilovaná na Facebook Stories, že poskytuje šablóny, ktoré si môžete upraviť podľa svojich potrieb a uviesť meme na vašich príbehoch.

 

Čo treba vedieť, to sme vám povedali. S čím môžeme na Facebooku pomôcť, s tým vám vo VIVANTINE veľmi radi pomôžeme. 🙂

Marcel Kušnír
Autor
Marcel Kušnír
Copywriter & Marketing Manager

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.