papierové loďky biele a červená

Predbehnite konkurenciu so Štatistikami trhu v Google Merchant Center

Kategória: Marketing, Novinky, Tipy a návody

Služba Google Merchant Center nedávno dostala nové zaujímavé funkcie: Konkurencieschopnosť ceny (Price competitiveness) a Najpredávanejšie (Best sellers). Čo vám ponúkajú a ako môžu pomôcť vášmu biznisu?

Ak používate produktové reklamy v reklamných systémoch spoločnosti Google (teda reklamy v Google nákupoch, dynamický remarketing alebo dynamický prospecting), určite poznáte službu Google Merchant Center. Je to nástroj, v ktorom spravujete údaje o svojom obchode a produktoch. Donedávna viac-menej jednoúčelový. Základnej funkcionalite Merchant Centra sa v tomto článku nebudeme venovať, pozrime sa radšej, čo nám ponúka naviac.

Rast: kto by nechcel expandovať?

Už nejaký ten piatok je menu Merchant Centra rozšírené o novú sekciu Rast (angl. Growth). Po podstránke Príležitosti (Opportunities), ktorá vám z času na čas ponúkne nejaký návrh na zlepšenie, tam nájdete aj Návrhy výrobkov (Product suggestions).

 

Sekcia Rast

 

Návrhy výrobkov

Na tejto stránke si môžete vybrať konkrétnu kategóriu tovaru a zobrazia sa vám produkty predávané na zacielenom trhu (v našom prípade Slovensko), zoradené podľa popularity za posledných 7 dní. Malou nevýhodou je, že filter kategórií je dostupný len v angličtine. V samotnej tabuľke sú však už názvy kategórií aj podkategórií po slovensky. A ako bonus tam hneď nájdete aktuálne ceny relevantných predajcov. Celý prehľad si môžete stiahnuť v CSV formáte.

Ak vás zaujíma, ako prehľad Návrhy výrobkov funguje, nazrite do Google pomocníka.

 

Návrhy výrobkov

 

Novinky, to máme radi!

Nedávno sa sekcia Rast dočkala ďalších zaujímavých podstránok: Konkurencieschopnosť ceny (Price competitiveness) a Najpredávanejšie (Best sellers). Tieto nové funkcie však môžete používať len v prípade, že sa zapojíte do programu Štatistiky trhu. T.j. poskytnete do porovnania aj svoje vlastné dáta. Váš účet pritom musí spĺňať určité minimálne požiadavky.

 

 

Konkurencieschopnosť ceny

Nájdete tu porovnanie vašich cien so "štandardnou cenou" na trhu na úrovni celého sortimentu, značiek, kategórií alebo aj konkrétnych produktov. Porovnanie je dostupné aj pre slovenský trh. Môžete si zvoliť aj obdobie, ktoré vás zaujíma. Dáta sú dostupné spätne od 14. októbra 2019.

Štandardná cena v prehľade znamená, že ste sa od referenčnej ceny neodchýlili o viac ako 1 %.

Súhrnný prehľad je založený na percentuálnom podieli aukcií v službe Nákupy, v ktorých bola alebo nebola dostupná referenčná cena, nie na počte produktov. Ak ste teda referenčnú cenu nemali k dispozícii v 90-tich percentách aukcií, výsledok môže vyzerať ako na obrázku.

 

Konkurencieschopnosť ceny

 

Či vás zaujímajú značky produktov (predvolené), kategórie, typy výrobkov alebo konkrétne produkty, si môžete prepnúť v rozbaľovacom zozname pod grafom.

 

 

V prehľadoch môžete použiť filter a výsledný prehľad si môžete stiahnuť vo formáte CSV.

 

Filter

 

Viac o Prehľade cenovej konkurencieschopnosti si môžete prečítať na stránkach pomocníka

Najpredávanejšie

Tu nájdete najpredávanejšie produkty z vybranej kategórie na niektorom zo 4 top trhov (USA, UK, Nemecko, Francúzsko). Výrobky sú zoradené podľa odhadovaného počtu predaných kusov. V tabuľke je uvedená aj zmena poradia oproti minulému týždňu a tiež cenový rozsah produktu na zvolenom trhu. Aj v tomto prípade máte k dispozícii filter poľa viacerých kritérií a stiahnutie tabuľky vo formáte CSV.

Ako Prehľad najpredávanejších výrobkov funguje a ako ho používať, zistíte na stránkach pomocníka.

 

Najpredávanejšie

 

Na záver

Ako píše Ginny Marvin na searchengineland.com, medzi faktory inteligentného ponúkania cien v kampaniach v službe Google Nákupy by mali patriť aj cenová konkurencieschopnosť a sezónnosť. Google teda bude (resp. to už zrejme robí) optimalizovať cenové ponuky aj na základe ceny produktu v porovnaní s konkurenciou v aukcii. Nízke ceny, ponuky a zľavy budú mať (majú?) vplyv na výsledky aukcie. Kto je lacnejší, je vo výhode.

Dnešné trendy sú také, že odporúčaniam, ktoré nám Google dáva, by sme vo vlastnom záujme mali začať venovať pozornosť. Z praxe vieme, že nie vždy je dobrým nápadom ich automaticky prijať. Ale treba sa nad nimi aspoň na chvíľku zamyslieť.

Ľubo Štulajter - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Ľubomír Štulajter
Performance Marketing Manager

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.