Zámok od bicykla na stole

Správca hesiel – riešenie pre zábudlivcov aj firmy

Kategória: Marketing, Tipy a návody

"Zabudnite na všetky heslá" - to tvrdia správcovia hesiel, šikovné aplikácie, v ktorých si môžete zhromažďovať všetky vaše heslá k rôznym účtom. V tomto článku predstavím 2 služby, s ktorými mám skúsenosť a môžem ich odporúčať. Ako to funguje, čo okrem správy hesiel ponúkajú a aké sú ceny za tieto služby?

Už dávno pominula doba, keď sme používali všade rovnaké heslá alebo ľahko prelomiteľné spojenia ako "dano123" (teda dúfame!). Je jasné, že takéto heslá prelomí každý "hacker", preto je ideálne používať kombinácie písmen (malých aj veľkých), čísel, ako aj špeciálnych znakov. Taktiež sa odporúča mať pre každý účet vytvorené rozdielne heslo. Taká je teória, ale kto si to má všetko potom pamätať? Riešením je využiť správcu hesiel, kde sú uložené všetky potrebné heslá k vašim účtom, a to aj s možnosťou automatického prihlásenia do nich. Stačí si tak pamatať jedno heslo - od password manažéra.

Rozhodol som sa porovnať dve služby na správu hesiel, s ktorými mám osobnú skúsenosť, a to LastPass a Password Boss. Môj hlavný dôvod, prečo ich používam namiesto Google Smart Lock? Ten už toho vie o mne dosť. 🙂 LastPass a Password Boss považujem za to najlepšie, čo dnes môžeme využiť. Jednoduché porovnanie môžeme vidieť v tejto tabuľke:

Last Pass logo
Password Boss logo
Last PassPassword Boss
Importovať z prehliadačaÁNOÁNO
Dvojfaktorová identifikáciaÁNOÁNO
Vyplnenie webových formulárovÁNOÁNO
Vyplnenie viacerých profilovÁNOÁNO
Ukazovateľ sily heslaÁNOÁNO
Generovanie hesielÁNOÁNO
Bezpečné zdieľanieÁNOÁNO
Heslá pre aplikácieÁNONIE

 

Obe aplikácie ponúkajú možnosť obnovenia hesla pri jeho zabudnutí, čo považujem za veľmi dôležité, preto túto možnosť odporúčam nastaviť hneď na začiatku.

Password Boss ponúka možnosť tzv. “emergency access”, kedy zaslaním pozvánky na email a následným nainštalovaním programu získam prístup k účtu, ktorý mi danú pozvánku poslal.

Pri aplikácii LastPass funguje proces obnovy pri zabudnutom hesle pomocou záložných kódov. Dostaneme sa k nim pri nastaveniach programu, vytlačíme si ich a uchováme pre prípad zabudnutia hesla od aplikácie.

Správca hesiel LastPass aj Password Boss poskytuje možnosť aktivovať 2-faktorovú autentifikáciu, čím sa ešte viac zvýši bezpečnosť uložených hesiel. Ďalšou veľmi vítanou možnosťou sú aplikácie pre váš smartfón. Nevýhodou aplikácie Password Boss je, že nepodporuje Mac zariadenia, čo môže byť problém pre časť potenciálnych zákazníkov, ktorých tým pádom stráca.

Porovnanie cien

LastPassPassword Boss
Freezadarmo základné funkcie30 dní premium, potom zadarmo základné funkcie
Premium2,63 € / mesiac2,23 € / mesiac
Family3,52 €/ 6 používateľov / mesiac3,57 €/ 5 používateľov / mesiac

 

Cena pri oboch aplikáciách začína na veľmi prijateľných 0 € ( 😀 ) za free verziu až po približne 4 € mesačne pre “Family” verziu, ktorá pri Password Boss predstavuje 5 používateľov, zatiaľ čo u LastPass  je to až 6 používateľov. Dané aplikácie ponúkajú aj business verzie pre spoločnosti. Cena týchto plánov začína u Password Boss pri 2,50 € za užívateľa, u LastPass je to od 3,52 € za užívateľa/mesiac.

Výhodnú doživotnú licenciu pre Password Boss som našiel na stránke stacksocial.com - “lifetime” licencia ma stála približne 40 eur.

Ďalšie funkcie

Okrem toho, že si títo správcovia hesiel zapamätajú všetky heslá za nás, majú aj ďalšie funkcie, ktoré je možné využiť. Oba spomínané aplikácie môžu po otvorení prihlasovacej stránky na webe automaticky vyplniť prihlasovacie meno a heslo a prihlásiť nás. V prípade Password Boss využívam aj ich aplikáciu, ktorá ma prihlasuje v mobilnom prehliadači. Možnosťou je nastaviť aj údaje pre online nakupovanie, kedy sa automaticky vyplnia formuláre.

V aplikácii LastPass nájdete funkciu audit hesiel, ktorá vyhodnotí silu a vek vašich hesiel a odporúča prípadnú aktualizáciu hesiel. Password Boss ponúka funkciu Dark Web Scan, pomocou ktorej skontroluje, či sa vaše heslá nenachádzajú na dark webe.

Záver

Moje skúsenosti s  oboma aplikáciami sú veľmi pozitívne, môžem ich len odporučiť. Už som si zvykol na to, že si nemusím pamätať obrovské množstvo hesiel a daným aplikáciám dôverujem. O bezpečnosti používania týchto správcov hesiel môžete viac prečítať na ich stránkach. Dajte nám do komentárov vedieť, čo používate na správu hesiel (pamäť, tabuľky, aplikácie) a či sme zmenili váš názor na správcov hesiel. 🙂

Daniel Mitro Vivantina
Autor
Daniel Mitro
PPC Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.