Twitter – Prečo je taký úspešný?

Kategória: Marketing

Twitter nie je sociálnou sieťou, na akú sme tu na Slovensku zvyknutí.

Základnou a povedala by som, že aj najväčšou výhodou Twitteru je, že túto platformu môže používať ktokoľvek, od bežného používateľa, až po najväčšiu korporáciu.

Rastie a rastie

V januári 2022 obsadil Twitter v rebríčku obľúbenosti 7. priečku medzi sociálnymi sieťami. Počet používateľov každoročne rastie a v práve v roku 2022 sa očakáva ich nárast na 329 miliónov užívateľov (pre porovnanie - Facebook má okolo 1 miliardy a 929 miliónov užívateľov). Ich počet rapídne narástol po tom, čo Twitter zakázal používanie platformy pre Donalda Trumpa, nárast zaznamenali o 21 %.

Najpopulárnejšie sociálne siete v januári roka 2022.

Najpopulárnejšie sociálne siete v januári roka 2022.

Obľúbený celebritami

Twitter si po dobu svojej existencie získal uznanie medzi všetkými druhmi celebrít, ktorým bol poskytnutý ľahký spôsob, ako môžu ľahko a pohodlne komunikovať so svojimi fanúšikmi. Možno ste v súvislosti s Twitterom počuli už pojem “tweet”. Tento pojem v kontexte predstavuje druh verejnej správy, ktorá môže obsahovať fotografie, videá, odkazy na zdroje tretích strán a text, ktorých dĺžka však nesmie prekročiť 140 znakov.

Prečo len 140? Toto je špecifikum služby mikroblogovania, ktorý je základy prvok tejto sociálnej siete. Zo štatistického hľadiska je pravdepodobnejšie, že človek bude venovať pozornosť krátkemu, ale dôležitému a zaujímavému príspevku, než príspevku, ktorý nie je príliš široký a na čítanie vyžaduje určitý čas.

Prečo je teda Twitter úspešný?

Základom Twitteru je, že má veľmi jednoduchý koncept používania, ktorý si osvoji každý bez akéhokoľvek školenia. Stačí vám prístup na internet a môžete tweetovať. Výhodou je, že Twitter je použiteľný pre všetky typy zariadení - mobilný telefón, tablet aj počítač. Používatelia môžu uverejňovať príspevky pomocou webovej stránky, aplikácie alebo dokonca cez SMS.

Ako sme už vyššie spomínali, ľudia udržia pozornosť skôr pri krátkom texte ako dlhšom a obšírnejšom. Používatelia si teda oveľa častejšie prečítajú krátke výstižné tweety, ktorými Twitter prekypuje a tak má obrovskú výhodu oproti ostatným sociálnych sieťam. 

Väčšina používateľov dnes považuje blogovanie alebo tvorbu webových stránok za ťažkopádne, aj keď podľa môjho názoru je to v dnešnej dobe ľahšie ako si ľudia myslia. Používatelia teda radšej blogujú cez Twitter, pretože je to jednoduchšie a rýchlejšie. Rovnako oceňujú aj menej vážny štýl písania, ktorý na tejto sociálnej sieti prevláda. 

Ďalším prvkom, ktorý pomohol Twitteru uspieť, je poskytovanie slobody ľuďom v tom, aký druh obsahu môžu uverejňovať. Pred Twitterom sa obsah, ktorý sme chceli zdieľať, zvyčajne posielal prostredníctvom e-mailov, správ, alebo sa zverejňoval na spravodajských stránkach. Napriek tomu neexistovala žiadna stránka, alebo aspoň veľmi málo stránok, ktoré by v podstate hovorili: „Uverejňujte akýkoľvek obsah, ktorý sa vám páči, či už ide o vašu myšlienku alebo príbeh, na ktorý ste narazili na webe“ a umožnila by to jednoducho zobraziť veľkému počtu ľudí.

Twitter je mikroblogovacia platforma a platforma sociálnych sietí, ktorá povzbudzuje svoje publikum, aby zdieľalo príspevky a komunikovalo s ostatnými používateľmi. Aby sme z marketingových kampaní na platforme vyťažili maximum, stojí za to porozumieť ako Twitter funguje, ako a prečo publikum používa Twitter a aké novinky nás čakajú v roku 2022.

Nikola Gužíková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Nikola Bíziková
Social Media Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.