muž používa Google Analytics

Ako nastaviť Google Analytics a čo všetko z neho vieme zistiť

Kategória: Marketing, Tipy a návody

Google Analytics je najpoužívanejší nástroj na analýzu návštevnosti webových stránok.

Mnoho firiem, ktoré sa snažia presadiť, si láme hlavu nad tým, ako zvýšiť povedomie o svojej značke, ako zvýšiť návštevnosť webu či ako viac predávať. Bez údajov o správaní užívateľov na vašom webe sú akékoľvek aktivity len strieľaním do prázdna, čo sa v biznise rozhodne neoplatí. Predtým, než začnete s akoukoľvek marketingovou aktivitou, je potrebné poznať svoje cieľové publikum, určiť si ciele, ktoré chcete dosiahnuť, a vypracovať strategický plán, ako tieto ciele splniť. Užitočným nástrojom, ktorý vám v týchto krokoch pomôže, je Google Analytics, ktorému sa v tomto článku budeme venovať.

Google Analytics je jeden z najpoužívanejších nástrojov pre digitálnu analýzu. Spoločnosť Google ho ponúka zdarma (pozn.: existuje aj platená verzia Analytics 360, pre väčšinu firiem je však bezplatná verzia úplne postačujúca) a jeho cieľom je priblížiť vám podrobné informácie o návštevníkoch vášho webu. Bez ohľadu na to, či máte web na prezentáciu vašej firmy, vlastníte e-shop alebo blogujete, odporúčame vám porozumieť správaniu vašich návštevníkov s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky.

To, ako nástroj Google analytics vytvoriť a nazdieľať ho digitálnej agentúre, si môžete prečítať v našom predchádzajúcom článku:

Návod na zdieľanie prístupov do účtu Google Analytics

Prečo Google Analytics?

Tento nástroj vám umožní prístup k množstvu informácií. Google Analytics je robustný a výkonný nástroj, ktorý poskytuje nevyhnutné informácie o vašom webe a návštevníkoch. Vďaka nemu pochopíte:

  • Kto sú návštevníci vašich webových stránok,
  • aký obsah chcú od vašej firmy vidieť,
  • ako sa správajú pri prehliadaní vašich stránok,
  • webové stránky, z ktorých návštevník prišiel na vašu stránku,
  • demografické údaje o návštevníkoch (napr. vek a pohlavie),
  • či si vašu stránku pozreli z mobilných zariadení alebo stolných počítačov.

Aké informácie z nástroja Google Analytics viete vyčítať?

Google analytics je rozdelený do prehľadov, ktoré tvoria dimenzie a metriky. Dimenzie sú atribúty vašich údajov, napríklad mesto, z ktorého pochádza návštevnosť, stránka, ktorú meriate, alebo kanál sociálnych médií, ktorý hodnotíte. Metriky sú kvantitatívne merania týchto atribútov. Ak napríklad sledujete výkonnosť svojich reklám v Košiciach (dimenzia), vaša metrika bude 2 000 platených relácií, ktoré ste zaznamenali.

Google Analytics kategorizuje tieto údaje do jednotlivých sekcií, ktoré vám pomôžu zodpovedať mnoho dôležitých otázok pri budovaní úspešnej webovej stránky:

  •       Publikum - kto je návštevník
  •       Akvizícia - ako sa k vám dostal
  •       Správanie - čo na stránke robil
  •       Konverzie - akú akciu vykonal

 

Publikum

Sekcia Publikum v službe Google Analytics vám umožňuje získať viac informácií o tom, KTO tvorí návštevnosť vašich webových stránok. Táto časť zdôrazňuje demografické údaje a atribúty spojené s vašou návštevnosťou. 

V prehľade publika si hneď môžete všimnúť celkovú návštevnosť vašej stránky za zvolené obdobie. Dozviete sa aj to, koľko návštevníkov bolo na vašej stránke nových a koľkí z používateľov už stránku navštívilo v minulosti. V tomto prehľade je zobrazený aj priemerný čas strávený na stránke a miera okamžitých odchodov. Všetky tieto údaje si môžete porovnávať aj s predchádzajúcim obdobím, napríklad s predchádzajúcim mesiacom alebo porovnanie toho istého mesiaca v minulom roku a v súčasnosti. 

Google Analytics publikum

Pri sekcii publikum je zaujímavé sledovať, či vaše stránky navštevuje viac mužov alebo žien. Taktiež môže byť pre vás prínosom sledovať aj vek svojich návštevníkov, aby ste vedeli, na ktorú vekovú skupinu by ste sa mali viac zamerať. To vám pomôže určiť si aj štýl komunikácie so svojimi zákazníkmi. Všímajte si nielen podiel, ale aj ďalšie informácie pri jednotlivých vekových skupinách či pohlaviach. Napr. muži môžu mať menšiu návštevnosť, ale vyššiu mieru konverzie. Alebo veková skupina 18-24 môže tvoriť vysoký podiel návštevnosti, avšak s menším počtom nákupov oproti iným vekovým skupinám a pod.

Google Analytics publikum

To, z akej krajiny a v akom jazyku si vaši návštevníci prezerali stránku, zistíte v záložke geografické údaje publika.

V sekcii publikum vám pri budovaní vašej značky môžu pomôcť aj údaje o správaní, záujmoch návštevníkov, ale aj to, na akom zariadení alebo cez aký operačný systém si vašu stránku prezerali.

 

Akvizícia

Akvizícia znamená, AKO získavate návštevnosť webových stránok. Jednoducho povedané, pomocou prehľadov akvizícií môžete zistiť, ako sa návštevnosť dostane na vaše stránky

V prehľade akvizície si môžete všimnúť súhrnné informácie o akvizíciách, správaní a konverziách podľa distribučných kanálov (platené aj organické vyhľadávanie, priama návštevnosť, sociálne siete a návštevy z iných domén). Platené kanály sú reklamy vo vyhľadávačoch a reklamnej sieti (Google Ads). Pre zvyšovanie organickej návštevnosti je potrebné optimalizovať stránku zo SEO pohľadu. Pre zvyšovanie návštevnosti zo sociálnych sietí je vhodná komunikácia so zákazníkmi cez príspevky, reklamy a stories na rôznych sociálnych sieťach a na získanie návštevnosti z iných domén je podstatné robiť linkbuilding, čiže budovať spätné odkazy z týchto domén.

Prehľad o akvizíciách je skvelým spôsobom, ako zistiť, ktoré distribučné kanály sú najvhodnejšie na zvýšenie návštevnosti vašich stránok a na uskutočnenie určitých akcií. Skvelé na službe Google Analytics je to, že ju môžeme integrovať s ďalšími nástrojmi od Google. Po prepojení s Google Ads nájdete v sekcii Akvizícia výkonnosť svojich kampaní. Prepojenie so službou Search Console vám pomôže zistiť, akú výkonnosť majú vaše stránky v organickom vyhľadávaní. V akvizícii si taktiež  môžete prezrieť detailný prehľad návštev zo sociálnych sietí.

 

Správanie

Správanie zobrazuje prehľad o tom, ČO návštevníci skutočne robia na vašej stránke. Pomocou týchto prehľadov môžete posúdiť výkonnosť obsahu vašich webových stránok a určiť, či vaši návštevníci podnikajú kroky, ktoré od nich očakávate. V prehľade sekcie správania si môžete všimnúť celkový počet zobrazení stránky za zvolené obdobie. Tento celkový počet zobrazení je taktiež rozpísaný po jednotlivých podstránkach. To vám pomôže zistiť napríklad to, ktorý produkt si návštevníci najviac prezerajú.

V sekcii Správanie nájdete aj záložku rýchlosť webu, ktorá vám pomôže zistiť priemernú rýchlosť načítania stránky, ale aj to, na ktorom prehliadači sa stránka načíta rýchlejšie, alebo aj načítanie jednotlivých podstránok. Tieto hodnoty vám odporúčame sledovať, pretože ak sa stránka načítava dlhšie ako 3 sekundy, zvyšuje to pravdepodobnosť, že návštevník váš web opustí. V tejto sekcii nájdete aj návrhy na zlepšenie načítania jednotlivých stránok.

Google Analytics správanie

Konverzie

Sekcia Konverzie zobrazuje, AKÉ akcie návštevníci na stránke vykonali. Môže to byť napríklad prihlásenie sa na odber newsletteru alebo vyplnenie formulára. Prehľady konverzií sú rozdelené do štyroch častí: ciele, elektronický obchod, viackanálové zúženie a priradenie. V záložke ciele uvidíte zhrnutie počtu splnení cieľov na vašom webe, čo je celkový počet konverzií. Tieto ciele je potrebné nastaviť manuálne. 

Záložka elektronický obchod je špecifická pre e-commerce firmy, ktoré priamo na svojich stránkach predávajú produkty. Iným slovom e-shopy. Ak chcete výkonnosť elektronického obchodu merať, je ho potrebné v nastaveniach zapnúť. V prehľade výkonnosti produktu sa vám potom zobrazí výkonnosť jednotlivých produktov, pomocou ktorej môžete zistiť, ktoré produkty sa predávajú viac alebo menej. Predajnosť produktov sa môže líšiť aj podľa sezóny, a podľa toho môžete napríklad nastavovať ceny jednotlivých produktov.

Pomocou viackanálových lievikov získate úplný prehľad o ceste zákazníka na vaše stránky. V prehľade je zhrnutie každého marketingového kanála, ktorý pomáha riadiť konverzie na vašich stránkach. Pomocou tohto prehľadu môžete zistiť, ktoré kanály prispievajú k väčšiemu rozvoju firmy. Ak sú to napríklad sociálne siete, možno by ste chceli viac sústrediť svoje úsilie na vytváranie zaujímavých príspevkov a kampaní.

 

Prehľad v reálnom čase

Nástroj Google Analytics vám ponúka aj pohľad na návštevnosť v reálnom čase. Môžete sledovať, koľko návštevníkov sa aktuálne nachádza na stránke, ktoré stránky si prezerajú, z akej krajiny pochádzajú a ďalšie zaujímavé informácie.

Google Analytics v reálnom čase

Ako nastaviť ciele v Google Analytics?

Ciele vám umožnia sledovať na vašich webových stránkach dôležité konverzie, ako napríklad vyplnenie kontaktného formulára návštevníkmi stránky alebo čas strávený na stránke produktu. Tieto ciele nie sú predvoleným nastavením, ale musíte si ich nastaviť sami. Najprv si premyslite, aký cieľ je vhodný pre váš web. Následne v nástroji Google Analytics v ľavom dolnom rohu kliknite na nastavenia. Z tretieho stĺpca (Zobrazenie) zvoľte položku Ciele. Váš cieľ pridáte tlačidlom + Nový cieľ. Zobrazí sa okno, kde už máte predvolenú šablónu cieľa, tiež si môžete zvoliť vytvorenie inteligentného alebo vlastného cieľa. Vyplňte potrebné informácie a vložte URL adresu koncového bodu cieľa (nie je potrebná celá URL, ale len URL za lomítkom domény). Napríklad pri formulároch to môže byť stránka, ktorá informuje návštevníka o úspešnom odoslaní formulára. Zapnite meranie cieľa a nastavte jeho peňažnú hodnotu. Následne už máte tento cieľ nastavený a viete jeho štatistiky sledovať v prehľade.

Google Analytics ciele

Nastavenie vyhľadávania

Toto malé vyhľadávacie pole na vašom webe je dobrý spôsob, ako pomôcť návštevníkom nájsť rýchlo veci, ktoré na stránke hľadajú. Ale je to tiež silný nástroj na počúvanie potrieb návštevníkov. Ak nastavíte prehľady vyhľadávania na stránkach, dozviete sa, čo ľudia hľadajú a či na vašich stránkach nechýba dôležitý obsah. V nastaveniach nástroja Google Analytics zvoľte položku Nastavenia zobrazenia a jednoducho len zapnite Nastavenia vyhľadávania na webe, pričom je ešte potrebné zadať parameter dopytu. Na svojej stránke ho nájdete tak, že niečo napíšete do vyhľadávacieho okna a v URL adrese medzi znakom “?” a “=” sa nachádza parameter dopytu. Zväčša to býva napríklad znak “s” alebo “q”.

Google Analytics je nástroj, ktorý vám poskytuje mnoho cenných informácií, ktorými môžete zlepšiť výkon vašich webových stránok a zvýšiť konverzie. Dnes je takmer nevyhnutné ho využívať, a ideálne je mu aj dobre rozumieť.

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.