vivantina blog linkedin

LinkedIn – všetko čo potrebujete vedieť o sociálnej sieti pre profesionálov

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

LinkedIn je profesionálny virtuálny svet, kde sa stretávajú profesionáli z rôznych odvetví a kútov planéty, aby zdieľali svoje skúsenosti, poznatky a príležitosti.

LinkedIn nie je len ďalšia webová stránka alebo mobilná aplikácia. Je to profesionálny virtuálny svet, kde sa stretávajú profesionáli z rôznych odvetví a kútov planéty, aby zdieľali svoje skúsenosti, poznatky a príležitosti. Táto platforma pre profesionálnu sieťovú komunikáciu prináša mnoho prínosov a možností pre jednotlivcov, firmy a celé odvetvia. 

Bez ohľadu na to, či ste práve nastupujúci absolvent, dobre etablovaný odborník alebo podnikateľ, LinkedIn vám ponúka nástroje na rozvoj vášho profesionálneho profilu a budovanie trvalých vzťahov v konkurenčnom svete trhu práce. 

LinkedIn je obchodne orientovaná internetová sociálna sieť založená v decembri 2002 a spustená v máji 2003. Využíva sa hlavne pre vytváranie profesionálnych sietí. Zakladateľom tejto platformy je Reid Hoffman, ktorý pôsobil v minulosti ako zamestnanec v spoločnostiach Apple a Fujitsu.

Komu je sociálna sieť LinkedIn určená?

Z pohľadu jednotlivca

LinkedIn je z pohľadu jednotlivca sieť vhodná najmä na budovanie kontaktov. Oproti ostatným sociálnym sieťam nie je len sociálnou sieťou. Je zároveň pracovným portálom, profesionálnym marketingovým kanálom či sieťou, kde môžete budovať svoju osobnú značku a sieť kontaktov. Váš profil je zároveň vaším online životopisom.

Z pohľadu firiem

Z pohľadu firiem je táto sieť vhodná najmä na budovanie obchodných kontaktov či prezentáciu vlastnej značky. Zároveň je LinkedIn skvelou platformou pre nábor nových kvalifikovaných zamestnancov. Podobne ako pri iných sociálnych sieťach, aj LinkedIn poskytuje možnosť spúšťať klasické reklamy, no kampane by mali mať profesionálnejší charakter s cielením na konkrétne publikum.

LinkedIn je dnes pevnou súčasťou PR mixu aj obchodných stratégií veľkého množstva firiem. Táto platforma má viac ako 830 miliónov používateľov a vzhľadom na jej charakter je vhodná najmä z pohľadu B2B marketingu. 

Ako vám môže LinkedIn pomôcť v budovaní značky? 

Zvyšovanie povedomia o značke

Vytvorenie osobného a firemného profilu je prvým krokom k zviditeľneniu sa. Čím poctivejšie ho vyplníte, tým lepšie budete dohľadateľní. Do textov nezabúdajte zahrnúť kľúčové slová, ktoré sú pre vás relevantné. Pravidelne sa starajte aj o svoje profily. Tak ako pri všetkých sociálnych sieťach, platí, že čím kvalitnejší obsah ponúkate, tým lepší dosah získavate. Dôležitá je aj frekvencia, pravidelnosť a konzistentnosť.

Budovanie autority

Relevantný obsah vám môže pomôcť nielen zvyšovať povedomie u zákazníkov, ale zákazníkov reálne získať. Čim viac sa budete prezentovať ako profesionáli vo svojej oblasti, tým budete pre svoje publikum dôveryhodnejší. Zverejňujte obsah, ktorý vám v budovaní autority pomôže. Zdieľajte svoje know-how či inovatívne postupy. Predstavte sa ako profesionál v oblasti, v ktorej pôsobíte

Propagácia služieb a produktov

Z pohľadu B2B marketingu je vhodné predstavenie vlastných produktov, avšak v tomto prípade platí, že menej je niekedy viac. Netlačte príliš „na pílu“ a svoje produkty a služby zverejňujte v rozumnej miere. Každý príspevok, ktorý zverejníte nemusí byť oslavou vašej firmy. Sústreďte sa na to, čo od vás vaše publikum očakáva.

Platená reklama

Platená reklama na LinkedIne môže rozšíriť váš dosah o veľmi konkrétne a špecifické publikum. Pri vytváraní kampane na LinkedIne môžete zacieliť na konkrétnych zamestnávateľov či ľudí pracujúcich na konkrétnych pozíciách. Myslite na to, že používatelia sú zvyčajne v pracovnom režime, a teda obsah, ktorý zverejňujete, by mal mať pridanú hodnotu súvisiacu s ich kariérnym rastom alebo s témou, ktorá ich zaujíma. Na LinkedIn chodia používatelia za iným účelom, ako na Facebook. 

Jednou z nevýhod platenej inzercie na LinkedIne je fakt, že aktuálne nie je možné publikovať reklamy v slovenskom jazyku. Dostupné sú však možnosti inzercie v češtine alebo angličtine a cena reklamy je vyššia, ako napríklad pri Facebooku.

Zvyšujte dosah prostredníctvom svojich zamestnancov

Jedným z efektívnych a málo finančne zaťažujúcich riešení je zapojiť do procesu tvorby a správy sociálnych sietí aj svojich zamestnancov. Obsah, na ktorí vaši zamestnanci reagujú, sa zobrazí aj ich kontaktom, čím získate vyšší dosah svojich príspevkov. Zároveň, ak si vaši zamestnanci pridajú vašu spoločnosť ako svojho zamestnávateľa do profilu, vy získate prepojenie na svoju firemnú stránku.

Nájdite si nových zamestnancov

Trápite sa s nedostatkom zamestnancov? LinkedIn vám vie pomôcť aj s týmto problémom. Jednoduché zverejňovanie pracovných ponúk či prístup k profesionálom z rôznych oblastí vám pomôže nájsť toho správneho zamestnanca, ktorého hľadáte.

Nie ste na sociálnej sieti LinkedIn „doma“ a potrebujete poradiť? Obráťte sa na nás a my vám radi pomôžeme.

Tím Vivantina - marketingová agentúra
Autor
Team autorov z agentúry Vivantina

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.