CMS eshop

Na akom systéme postaviť eshop

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

Hlavnými črtami CMS systémov, je prispôsobenie šablón pre váš eshop, dostupnosť rôznych už naprogramovaných rozšírení, či použiteľnosť pre administrátorov webu.

V súčasnosti môžeme pozorovať rozmach podnikania v online svete. Ak aj vy rozmýšľate nad tým, ako dostať svoje podnikanie na internet, ste na správnom mieste. V tomto článku si rozoberieme dostupné možnosti platforiem, na ktorých svoj eshop môžete postaviť.

Mnoho ľudí využíva na tvorbu svojho webu práve systémy na správu obsahu (CMS), primárne sú tieto systémy používané na riadenie tvorby a prispôsobovania digitálneho obsahu. Pod pojmom digitálny obsah, si môžete predstaviť nielen texty, ale aj obrázky, videá, dokumenty, produkty a iné marketingové materiály. Hlavnými črtami týchto systémov, je prispôsobenie šablón pre váš eshop, dostupnosť rôznych už naprogramovaných rozšírení, či použiteľnosť pre administrátorov webu. To znamená, že ak si dáte svoj eshop napríklad naprogramovať na mieru, tak obsah a produkty si v ňom už budete vedieť prispôsobovať aj sami.

Základné výhody CMS pre eshopy

Prístupné pre akýkoľvek veľký eshop – CMS sú považované za dobré riešenie pre eshopy akýchkoľvek veľkostí, pretože sú flexibilné, použiteľné a škálovateľné pre malé, ale aj veľké eshopy a majiteľom umožňujú ľahko spravovať a sledovať svoj obsah a produkty.

Priateľské používateľské prostredie – systémy na správu obsahu sú užívateľsky prispôsobené programy, ktoré nevyžadujú žiaden zložitý proces pre optimalizáciu obsahu.

Rýchla integrácia – CMS taktiež umožňujú rýchle integrácie obsahu, ale aj prepojenie s inými podnikateľskými systémami, čím dokážete vytvoriť dynamický a automatizovaný eshop, ktorý môžete aktualizovať podľa potreby.

Prístupnosť odkiaľkoľvek – rozhrania CMS sú zvyčajne založené na používaní online, preto môže mať k nemu prístup ktokoľvek s prístupmi a odkiaľkoľvek. Preto je sú CMS pohodlné aj na prácu na diaľku.

Aby sme vám pomohli sa zorientovať spomedzi dostupných riešení pre tvorbu eshopu, pripravili sme prehľad tých najpoužívanejších CMS platforiem pre eshop v roku 2021.

platformacenapoužívateľské rozhranieSEOpluginyškálovateľnosť
Shopifyzákladná verzia od 24 € mesačne (zložitejšia od 250 € mesačne)mimoriadne jednoduché a ľahko použiteľnéumožňuje efektívne predvolené SEOnie najlepšieobmedzená
Magentoskúšobná verzia zadarmo, drahé šablónystrednévynikajúce možnosti SEOveľa hodnotných možnostípekná schopnosť zvyšovať počet produktov s existujúcimi rozšíreniami
Woocommercezadarmoje jednoduchý a ľahko použiteľnýpekne vytvorené pre SEOviac ako 35 000 doplnkov, to je bezkonkurenčnéflexibilná
BigCommercenákladnejší (od 29 € mesačne)jednoduchá platforma na používanievysoký výkon SEOintegrácia rozšírení tretích strándobrá
OpenCartzadarmov porovnaní s inými platformami nie je najjednoduchšíSEO  na vysokej úrovniponúka viac ako 14 000 rozšírení a témslabšia
PrestaShopzadarmoľahko použiteľnépokročilé SEO možnostinie je nevyhnutné použiť ďalšie rozšírenia, ale možnosti na rozšírenia sú dostupnéobmedzená
Shoptetzákladná verzia od 13€ mesačneprehľadné a intuitívne dobrá podpora SEO optimalizáciemálo doplnkov, avšak starostlivo pripravené, responzívne a 100 % funkčnédobrá

Shopify

Shopify je jednou z najpopulárnejších platforiem elektronického obchodu na svete. Shopify je vysoko kvalitná platforma pre eshopy, ktorá je vhodná pre firmy všetkých veľkostí, od malých firiem až po veľké podniky. Ponúka používateľom širokú škálu funkcií pre marketing, platby, predaj, zapojenie zákazníka a ďalšie aktivity. Okrem toho, že tento CMS je pomerne ľahko použiteľný, môžu obchody využívať aj mobilnú aplikáciu Shopify na správu obchodu odkiaľkoľvek.

Shopify admin panel

Zdroj: shopify.com

Výhody:
Shopify poskytuje používateľom množstvo aplikácií pokrývajúcich širokú škálu aspektov vrátane marketingu, účtovníctva, správy zásob, prepravy a ďalších. Ľahko si prispôsobte eshop pomocou intuitívneho nastavenia šablón. Poskytuje aj niekoľko krásnych, profesionálnych tém vhodných pre mobilné zariadenia.

Nevýhody:
Cena základnej verzie sa pohybuje od 24 € za mesiac, pri zložitejších eshopových riešeniach sa môže cena pohybovať okolo 250 € mesačne. Telefonická podpora je k dispozícii iba pre USA, Spojené kráľovstvo, Nový Zéland a Austráliu. Jednou z najväčších nevýhod tejto platformy je to, že vlastníkom obchodov sa účtuje poplatok vždy, keď používajú platobné brány tretích strán. Ak teda obchodník plánuje používať platobné systémy tretích strán, mal by byť pripravený zaplatiť ďalšie transakčné poplatky.

Magento

Magento je považovaný za jednu z najlepších platforiem elektronického obchodu na svete, pretože ponúka širokú škálu možností prispôsobenia pre malé online obchody a veľké firmy. Používateľom tiež poskytuje mnohé integrácie tretích strán a vynikajúci výkon. Okrem štandardnej funkčnosti riešení CMS ponúka Magento obchodníkom aj nástroje na správu katalógov, marketing a SEO.

Magento admin panel

Zdroj: magento.com

Výhody:
Magento je výkonná a na funkcie bohatá platforma. Poskytuje integráciu s funkcionalitou B2B, vstavané témy, ktoré reagujú a sú optimalizované pre SEO pre akékoľvek zariadenie, podpora viackanálového marketingu, inteligentné riadenie zásob a správa objednávok. Eshop v magento vytvoríte jednoducho riešením „drag and drop“.

Nevýhody:
Napriek všetkým výhodám, ak sa rozhodnete pre Magento, mali by ste vedieť, že inštalácia tohto softvéru je v porovnaní s inými riešeniami oveľa dlhší a zložitejší proces. Aj keď je Magento Open Source zadarmo na stiahnutie a použitie, všetky ostatné veci, ako je vývoj, témy, doplnky a hosťovanie sú platené. 

Woocommerce

Jednou z najkvalitnejších a najpoužívanejších platforiem pre eshop je Woocommerce. WooCommerce je flexibilná open-source platforma založená na WordPresse, ktorá poskytuje online obchodom množstvo funkcií a rozšírení, ako je integrácia PayPal a predaj na jedno kliknutie. WooCommerce CMS sa tiež používa pomerne jednoducho, takže pri tvorbe eshopu nebudete mať problém prispôsobiť systém svojim potrebám. Platforma prilákala veľké množstvo používateľov, pretože poskytuje mnoho rozšírení a tém zadarmo.

Woocommerce admin panel

Zdroj: woocommerce.com

Výhody:
WooCommerce je bezplatný doplnok WordPressu. Poskytuje ľahko prispôsobiteľné témy, neobmedzené množstvo produktov, veľké množstvo rozšírení a je priateľský k SEO. Ľahká správa objednávok s moderným a elegantným rozhraním. Poskytuje jednoduché nastavenie obchodu a flexibilné a bezpečné platby.

Nevýhody:
Rozšírenie WooCommerce sa niekedy nedokáže prispôsobiť častým aktualizáciám WordPress. Na vytvorenie zložitejšieho systému potrebujete dôkladné znalosti o WordPresse a WooCommerce.

BigCommerce

BigCommerce je hostovaná platforma, ktorá umožňuje vytvárať a spravovať online obchod. BigCommerce obsahuje širokú škálu cenných funkcií, ktoré umožňujú používateľom efektívne predávať výrobky a dokonca uvádzať na trh online obchody. Poskytuje tiež predajcom množstvo možností prispôsobenia, ktoré im umožňujú zmeniť dizajn obchodu a prispôsobiť ho ich obchodným potrebám.

Zdroj: bigcommerce.com

Výhody:
Jednoduché prispôsobenie pokladne a celkové jednoduchá platforma na používanie. Možná integrácia s WordPressom. Prispôsobené predávanie vo viacerých menách. Má dobré nastavenia pre SEO a výsledky organického vyhľadávania.

Nevýhody:
Ceny BigCommerce sú o niečo nákladnejšie ako iné platformy. Ročný online predaj je obmedzený. Štandardný balík BigCommerce neponúka bohatú sadu tém a rozšírení.

OpenCart

OpenCart je bezplatná open-source platforma pre malé a veľké online obchody. Táto platforma má pomerne veľkú komunitu prispievateľov, preto sa neustále vyvíja a zdokonaľuje. OpenCart ponúka viac ako 14 000 rozšírení a tém pre elektronické podnikanie akejkoľvek veľkosti. Integruje sa navyše s viac ako 20 platobnými bránami a viac ako ôsmimi spôsobmi dopravy.

Opencart admin panel

Zdroj: opencart.com

Výhody:
Platforma  OpenCart je zadarmo. Ideálna voľba pre klientov, ktorí chcú mať konkrétne funkcie nákupného košíka. Je flexibilný pre prácu s rôznymi platobnými procesormi a platobnými bránami. Poskytuje úplný prehľad o celkových objednávkach, predajoch, zákazníkoch a analýze predaja prostredníctvom riadiaceho panela správcu.

Nevýhody:
Platforma je občas chybná a chýbajú bezpečnostné prvky. Nie je to ideálna voľba pre väčšie eshopy. Aj pri správcovi je niekedy potrebná určitá zručnosť vývojára. V porovnaní s inými platformami nie je najjednoduchší.

PrestaShop

Mnoho firiem používa PrestaShop, pretože nemusí platiť žiadne licenčné poplatky za vývoj a správu online obchodov. Platforma sa bežne používa pri inštalácii a jednoduchom prispôsobení. Môžete si určiť úroveň technickej kontroly. Okrem zabudovaných funkcií PrestaShopu môžu vlastníci firiem rozšíriť platformu pomocou doplnkov a tém. PrestaShop má všetky potrebné funkcie, preto nie je nevyhnutné použiť ďalšie rozšírenia. S cieľom vyvinúť softvér elektronického obchodu na svetovej úrovni prostredníctvom inovácií typu open source je PrestaShop ideálnou platformou pre dosiahnutie obchodného úspechu.

Prestashop admin panel

Zdroj: prestashopmanager.com

Výhody:
Poskytuje ľahkú inštaláciu a konfiguráciu. Podporujte zabezpečené a spoľahlivé platobné brány . Dokážete v ňom vytvoriť produkty a balíčky produktov s pekným menu a rozložením. Má ľahko prispôsobiteľné funkcie.

Nevýhody:
PrestaShop je vhodný len pre malé a stredné obchody kvôli svojej obmedzenej škálovateľnosti. Nemá žiadny oficiálny tím podpory. Dizajn PrestaShopu nie je ideálny pre veľké obchody. Rozšírenia môžu byť trochu drahé.

Shoptet

Shoptet je plne funkčný softvér elektronického obchodu poskytovaný spoločnosťou Shoptet a je určený pre malé a veľké podniky. Spoločnosť Shoptet bola založená v roku 2009 v Prahe v Českej republike. Shoptet poskytuje kompletné riešenia elektronického obchodu od správy zásob až po online platby. Shoptet ponúka pokročilé funkcie elektronického obchodu, ako je bezplatný hosting, neobmedzený počet stránok, úložisko, bezplatná podpora, prijímanie platieb, bezplatné HTTP na celom webe s SSL certifikátom a cenové ponuky v reálnom čase.

Shoptet admin panel

Zdroj: shoptet.sk

Výhody:
Shoptet je elektronický obchod s pokladničným systémom. Viacero procesov v eshope si môžete zautomatizovať. Kvalitná a prehľadná administrácia, s ktorou sa dá intuitívne a ľahko pracovať. Možnosti použitia doplnkov ako aj vlastných kódov. Dobré riešenie aj pre tých, ktorí majú kamenné predajne a chcú svoje podnikanie rozšíriť na internet.

Nevýhody:
Poskytuje malé množstvo rozšírení. Nepodporuje zahraničné platobné brány a poskytuje iba jednu platobnú bránu, ako aj iba jeden účtovný systém. Pre väčšie eshopy  alebo eshopy, ktoré chcú využiť viac doplnkov či rozšírené funkcie môže byť nákladnejší. Obmedzené funkcionality nižších balíčkov. Tým, že ponúka vlastný hosting, tak pri prekročení limitu sú spoplatnené prenosy dát, tým sa môžu náklady na eshop zvýšiť.

Dúfame, že máte jasnejšiu predstavu o tom, aké riešenie elektronického obchodu by ste si mali pre svoj online obchod zvoliť. Ak však k tomu máte nejaké otázky, pokojne nás kontaktujte. Radi vám poradíme.  

Stanislava Repková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Stanislava Šimová
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.