tipy instagram

Praktické tipy, ako získať viac followerov na Instagrame

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

Je dôležité mať jasnú stratégiu a postup, ako na Instagrame prilákať pozornosť a zaujať ľudí.

Instagram je jednou z najpopulárnejších sociálnych sietí na svete. Preto nečudo, že nie je iba platformou na zdieľanie momentiek zo života, ale stal sa tiež dôležitým nástrojom osobnej či firemnej prezentácie. Keďže popularita na tejto platforme je založená na počte followerov, získanie nových a angažovaných sledovateľov je pre mnohých používateľov kľúčovou prioritou.

Ak máte účet na Instagrame, pravdepodobne už poznáte to nadšenie zo stúpajúceho počtu followerov. Získať ich však môže byť náročné, a preto je dôležité mať jasnú stratégiu a postup, ako na tejto sociálnej sieti prilákať pozornosť a zaujať ľudí. V tomto článku sa pozrieme na osvedčené tipy, ktoré vám môžu pomôcť posunúť vaše konto na vyššiu úroveň a získať viac followerov na Instagrame. 

1. Kvalitný a zaujímavý obsah

Kvalitný a zaujímavý obsah je kľúčovým prvkom pre úspech na Instagrame. Aby ste zaujali nových followerov a zároveň udržali záujem tých súčasných, je dôležité ponúkať príspevky, ktoré vzbudzujú emócie a prinášajú hodnotu vašej cieľovej skupine.

Buďte autentickí a originálni v tom, čo zdieľate. Vaši sledovatelia chcú vidieť skutočných "vás". Zdieľajte svoje životné momenty, príbehy a zážitky, ktoré odzrkadľujú vašu osobnosť alebo značku. Autentický obsah pôsobí príťažlivo na publikum a zvyšuje jeho záujem o váš profil. Instagram je vizuálna platforma, preto je dôležité, aby vaše fotografie a videá boli kvalitné a zaujímavé.

2. Používanie hashtagov

Použitie hashtagov je jednou z najúčinnejších metód na zvýšenie dosahu vašich príspevkov na Instagrame. Hashtagy sú označenia slov alebo fráz, ktoré sa píšu s predponou "#" a umožňujú používateľom jednoducho nájsť príspevky s podobnými témami alebo záujmami.

Hashtagy rozširujú dosah vašich príspevkov mimo vašej sledovateľskej základne. Keď pridáte relevantné hashtagy k vašim príspevkom, máte šancu, že vaše fotografie alebo videá sa zobrazia v rôznych vyhľadávaniach a na stránkach súvisiacich s danými hashtagmi. Hashtagy vám umožňujú oslovovať konkrétne cieľové publiká. Vyberte si hashtagy, ktoré sú relevantné pre vašu značku alebo obsah a prilákajte ľudí, ktorí sa o danú tému zaujímajú.

Optimálny počet hashtagov sa pohybuje medzi 5 až 10, avšak kvalita je dôležitejšia ako kvantita. Vyberajte hashtagy, ktoré sú tesne spojené s témou vášho príspevku a ktoré používajú aj vaši sledovatelia. Skúste radšej používať špecifické hashtagy, ktoré sú zamerané na vašu oblasť, napríklad #zdravýživotnýštýl namiesto všeobecných a menej relevantných hashtagov. Vytvorte si aj vlastné hashtagy, ktoré budú spojené s vašou značkou. Hashtagy by mali prirodzene zapadnúť do vášho obsahu, nemali by rušiť. Sledujte aj trendujúce hashtagy a pridajte sa do aktuálnych diskusií. Správne použitie hashtagov môže výrazne zvýšiť viditeľnosť vašich príspevkov a prilákať nových sledovateľov, ktorí sú skutočne zaujatí vašou značkou.

3. Interakcia s komunitou

Interakcia s komunitou je jedným z najdôležitejších aspektov úspešného marketingu na Instagrame. Nejde tu totiž iba o zdieľanie obsahu, ale aj o budovanie vzťahov so sledovateľmi a komunikáciu s nimi. Aktívna interakcia s vašou komunitou môže priniesť mnoho výhod a pomôže vám budovať vernú a angažovanú sledovateľskú základňu.

Keď sa rozprávate s vašimi sledovateľmi, cítia sa byť uznaní a dôležití. Tým sa buduje pripútanosť k vašej značke alebo profilu, čo zvyšuje pravdepodobnosť, že zostanú vašimi dlhodobými followermi. Interakcia s komunitou vytvára dôveru medzi vami a sledovateľmi. Odpovedaním na ich otázky alebo komentáre preukazujete záujem o ich názory a potreby. Dôvera je kľúčom k dlhodobým vzťahom s vašimi sledovateľmi.

4. Pravidelnosť

Udržiavanie konzistentného publikačného plánu prináša viacero výhod, ktoré vám pomôžu rásť a angažovať vašich sledovateľov. Pravidelné publikovanie príspevkov zvyšuje viditeľnosť vášho profilu. Sledovatelia budú očakávať nový obsah a budú sa k vám pravidelne vraciať. Algoritmy sociálnych sietí tiež preferujú kontá s pravidelným a kvalitným obsahom. 

Naplánujte si, kedy budete zdieľať nový obsah. Môžete si stanoviť frekvenciu príspevkov - napríklad každý deň, každý druhý deň alebo niekoľkokrát týždenne. Pokiaľ ide o čas publikovania, existujú "osvedčené" časové intervaly, keď je na Instagrame najviac ľudí aktívnych. Sú to teda časy, keď vaše príspevky pravdepodobne získajú rýchlejšie viac pozornosti. 

Treba si ale uvedomiť, že v týchto časoch sa často objavuje veľký počet príspevkov od iných profilov, čo môže spôsobiť väčšiu konkurenciu vo vašom sledovaťovskom kruhu. Skúste experimentovať, obsah publikujte v rôznych časových úsekoch a sledujte ako sa mu darí. Možno objavíte časové okná, v ktorých máte menšiu konkurenciu a vaše príspevky tak budú mať väčší priestor na zobrazenie sa vo feedoch vašich sledovateľov. Tento proces monitorovania a analýzy vám umožní nájsť optimálny čas publikovania, ktorý bude najvhodnejší pre vašu konkrétnu cieľovú skupinu.

5. Sledovanie populárnych profilov

Táto aktivita vám pomôže udržiavať si povedomie o najnovších trendoch, preferenciách vášho cieľového publika a úspešných postupoch v oblasti digitálneho marketingu. Sledovanie populárnych profilov vám poskytnee inšpiráciu i cenné informácie, ktoré môžete využiť na zlepšenie svojho vlastného obsahu a stratégie. Identifikujte profily, ktoré sú relevantné pre váš obchodný alebo obsahový priestor. Vyberte si populárnych influencerov, značky alebo osobnosti, ktoré sa zameriavajú na podobné témy ako vy.

6. Súťaže a spolupráce (odkaz na článok o influenceroch)

Súťaže a spolupráce sú skvelým spôsobom, ako zaangažovať vašich sledovateľov, zvýšiť viditeľnosť vášho profilu a budovať vzťahy s inými značkami alebo influencermi. Ponúknite zaujímavé ceny, ktoré budú ľudí motivovať zapojiť sa do súťaže. Ceny by mali byť spojené s vašou značkou alebo produktmi, aby ste prilákali záujem ľudí, ktorí sa skutočne o vaše služby zaujímajú.

Hľadajte značky, influencerov alebo osobnosti, ktoré majú podobnú cieľovú skupinu ako vy. Spolupráca s týmito partnermi vám môže pomôcť rozšíriť váš dosah na nové publikum. Súťaže a spolupráce sú účinnými nástrojmi na zvýšenie angažovanosti, viditeľnosti a budovania vzťahov na Instagrame. Buďte kreatívni a nebojte sa experimentovať s rôznymi prístupmi. Pamätajte však na to, že spolupráca by mala byť výhodná a autentická pre obidve strany.

Ako hľadať vhodných influencerov k spolupráci, si môžete prečítať v našom článku tu (doplniť potom link).

Nadjôležitejším posolstvom na záver je teda: Buďte trpezliví, získavanie nových followerov na Instagrame je postupný proces, ktorý si vyžaduje zotrvačnosť a úsilie. Zapracovaním praktických tipov, ako je tvorba kvalitného obsahu, správne použitie hashtagov, interakcia so sledovateľmi, využitie súťaží a influencerov, môžete zlepšiť svoju pozíciu v online priestore a zaujať nové publikum. 

Ak sa budete držať našich tipov, pomôže vám to budovať úspešný a živý profil na Instagrame, ktorý bude lákať nových sledovateľov a pomôže vám dosahovať vaše marketingové ciele. Buďte trpezliví, prispôsobte sa potrebám vášho publika a neustále sa zdokonaľujte v umení získavania a udržiavania vašej komunity na Instagrame.

A nezabúdajte - v prípade, že sa na spravovanie vášho firemného Instagramu necítite, nemáte dostatok času či inšpirácie, svet sa nerúca. Zverte svoj profil našim špecialistom a spoločne z neho dostaneme maximum pre vašu značku.

Nikola Gužíková - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Nikola Bíziková
Social Media Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.