SEO pre mobilné zariadenia Vivantina

SEO pre mobilné zariadenia

Kategória: Marketing, Tipy a návody

V dnešnom článku sa spolu pozrieme na problematiku optimalizácie web stránok pre mobilné zariadenia.

Už aj na Slovensku sa v posledných rokoch stalo prezeranie webu na smartfónoch trendom. V následujúcich riadkoch si spolu prejdeme niekoľko procesov pre vylepšenie SEO v mobilnej sieti.

Pozícia vo výsledkoch vyhľadávania

Umiestnenie vašej reklamy je pri smartfónoch omnoho kritickejším faktorom ako v prípade desktopov. Väčšina ľudí si najskôr vyberie jeden z prvých výsledkov, aby nemuseli prácne skrolovať dlhými listami s výsledkami.

Analýza a hodnotenie

Kým začneme s úpravami, odporúčam vašu stránku vyhodnotiť nástrojom pre analýzu webu, ktorý ponúka aj samotný Google.
https://testmysite.withgoogle.com/intl/en-gb

Počas pár minútovej analýzy vás pobaví nevtieravou grafikou a umožní odoslanie reportu zdarma do vašej e-mailovej schránky. Výsledok obdržíte do hodiny. Na základe hodnotenia a reportu si viete urobiť predstavu, ako sa vaša stránka kamoší s mobilmi. Čím bližšie má farba textu verdiktu  zelenej, tým menej práce ostáva na optimalizácii.

Responzívny dizajn

Google algoritmus začal pred dvoma rokmi vo výsledkoch vyhľadávania zvýhodňovať responzívne stránky. Teda webstránky, ktoré sa zobrazujú správne nezávisle od toho, na akom zariadení si ich prehliadate.

Výhodou responzívneho dizajnu je, že nemusíme stránky špeciálne prispôsobovať každému rozlíšeniu a web ostáva na rovnakej doméne, čo je aj jednou z podmienok spomínaného Google algoritmu. Ak tvorbu webu zverujete do rúk odborníkom, odporúčam si dobre odsledovať, či je vo výslednom produkte tento štandard zachovaný. V prípade, že vývoj ostáva na vás a používate CMS ako je WordPress, uistite sa, že pracujete s responzívnou šablónou.

Obsah Webu

V prípade mobilného webu ide o verziu desktopovej stránky prispôsobenú častokrát pre oveľa menšie zobrazovacie zariadenie, ako je bežný monitor. Preto zachovajte len najdôležitejšie údaje usporiadané do čistého a prehľadného dizajnu. Ovládacie prvky navrhnite  dostatočne veľké aj pre tučnejšie prsty a vyskakovacie pop-upy by nemali zakrývať celý výhľad. Je lepšie sa im úplne vyhnúť. Formuláre môžete zjednodušiť a zväčšiť. Za zváženie tiež stojí odstránenie niektorých obrázkov, prípadne osekanie nepotrebných textov a pridanie call to action tlačidiel, ktoré navedú vášho potenciálneho klienta na žiadanú akciu.  Ak je v obsahu video, skontrolujte, či sa na smartfóne prehráva a prispôsobuje rozlíšeniu. Použitý font by mal byť dostatočne veľký a bezpätkový.

Rýchlosť načítania

V prípade smartfónov je rýchlosť zobrazenia oveľa kritickejším faktorom ako u klasických počítačov. Počítajte s tým, že veľká časť užívateľov u nás ešte stále používa 3G sieť. Naším cieľom je dostať čas zobrazenia stránky pod 3 sekundy, čo však nie je jednoduché. Najmocnejším procesom ktorým si vieme pomôcť, je zníženie dátového objemu obrázkov. Túto operáciu spravíme pomerne rýchlo. Obrázky hromadne prekonvertujeme, skomprimujeme a zmenšíme aj vo freewareových editoroch, ako je IrfanView alebo Gimp. Vo WordPresse odporúčam použiť overený plugin s názvom Imsanity. Taktiež si viete pomôcť rôznymi pluginmi pre minifikáciu Javascriptu a CSS kódu.
Pri minifikácii kódu sa odstraňujú zbytočné časti, ktoré nám znižovali výkon, pričom funkcionalita zostane plne zachovaná.

Používajte Caching

Umožnite prehliadačom ukladať dáta, ktoré sa často nemenia. Pri opätovnej návšteve tak ušetríte vašim návštevníkom cenný čas načítania. Na túto funkciu nám vo WordPresse poslúži výborný plugin WP Super Cache.

Neblokujte CSS a Javascript

Dôvod je jednoduchý. Google chce sledovať a vyhodnocovať vaše stránky ako skutočný návštevník. Zakázaním Javascriptu, alebo CSS kódu v súbore Robots.txt mu to neumožníte.
To má za následok, že Google vaše stránky vníma, ako by tam tieto kódy neboli. To sa odzrkadlí aj na hodnotení a v konečnom dôsledku na pozícii vašich stránok vo výsledkoch vyhľadávania. To určite nechcete.

Vyhnite sa Flashu

Dôležité je tiež vyhnúť sa zastaralým technológiám, ako je Flash. Ten nie je podporovaný na zariadeniach od Apple, rýchlosť vykreslenia sa na každom zariadení líši a na jeho prehranie potrebujeme Flash prehrávač. V súčasnosti je úspešne nahradený oveľa modernejšou technológiou HTML5.

Záver

Na záver vám odporúčam otvoriť si vaše stránky na priemernom smartfóne s 3G pripojením a vžiť sa do role niekoho, kto má o váš produkt záujem. Prípadne túto úlohu zverte náhodnému človeku z vašej cieľovej skupiny. Ak vás našiel a vašu stránku považuje za prehľadnú, spravili ste pre úspech maximum. V opačnom prípade potrebujete ešte zapracovať.

Autor
Gustáv Böszörményi
PPC Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.