pred spustenim reklamy blog

Keby sme to tak boli vedeli… pred spustením reklamy

Kategória: Biznis, Marketing, Tipy a návody

Čo treba vedieť predtým, než akúkoľvek reklamu vypustíte na svetlo sveta? Spísali sme pre vás zopár užitočných vecí, ktoré je dobré mať napamäti.

Po vojne je každý generál. Veď to určite sami dobre poznáte - investujete do niečoho svoje schopnosti, čas a peniaze, vypustíte reklamu do sveta a začnú prichádzať prvé reakcie, impresie, konverzie... Ale možno nie v takom tempe a s takými výsledkami, ako ste si želali. Začnete teda analyzovať a po čase si poviete: “Tak toto keby som bol vedel predtým.” 

Čo treba vedieť predtým, než akúkoľvek reklamu vypustíte na svetlo sveta? Spísali sme pre vás zopár užitočných vecí, ktoré je dobré mať napamäti.

reklamy - nastavenie

Koho chcete osloviť

Podotázka: Poznáte svoj cieľ? Najlepšie je, keď si svoju cieľovú skupinu dokážete zhmotniť. Personalizujte si ju do konkrétnej osoby, ktorú poznáte. 

Viete už, kto je vaša cieľová kategória? Tak skúste porozmýšľať o niekom z vášho okolia, kto má k danej cieľovke najbližšie. Úplne ideálne bude, keď nájdete človeka absolútne zapadajúceho do tejto cieľovej skupiny.

Keď si chystám podklady pre reklamu ja, analyzujem cieľovku a na konci si napríklad poviem: “Idem robiť reklamu pre moju sestru Luciu.” Prečo? Pretože práve ona v mojej mysli živo reprezentuje ľudí, na ktorých chcem cieliť. Reklama sa mi tak bude tvoriť jednoduchšie a s veľmi dôležitou orientáciou na cieľ. Viem, koho chcem zasiahnuť. A teda viem, kde ho mám hľadať, viem určiť priestor, v ktorom sa pohybuje.

Kde sú vaše hranice

Keď čokoľvek tvorím (v tomto prípade reklamu do online či offline priestoru), som si vedomý vlastných limitov. Hľadám inšpiráciu a s inšpiráciou aj pomoc. Nepotrebujem vymýšľať niečo, čo už vymyslené je a ovláda to niekto druhý. Nájdem si partnera k môjmu projektu? A prečo nie? Môže to priniesť len pozitíva. Niečo sa priučím a ostrieľaný partner mi pomôže držať správny kurz v ceste za mojím cieľom. Ani kvalitné partnerstvo ale neznamená nič viac, než to, že za všetky svoje rozhodnutia nesiem plnú zodpovednosť len a len ja.

Takže:

Už viem, že reklamu idem tvoriť pre sestru Luciu. Našiel som si grafika, ktorý dokáže vizuálne zhmotniť moje myšlienky a mám tiež dohodnutú agentúru na správu PPC reklamy. Čo ďalej stojí pred nami, už ako tímom?

Stanoviť si cieľ

Čo presne chcete reklamou dosiahnuť? V tom treba mať od začiatku upratané, pretože definícia konverzie (cieľa, ktorý chcete dosiahnuť) ovplyvní celý proces a aj jeho výsledok. Teda finálnu reklamu, ktorú uvidí moja sestra a tisíce ľudí s podobnými záujmami či charakteristikami. Definujte si merateľné ukazovatele výkonnosti (KPI), aby ste vedeli reklamu zhodnotiť a analyzovať. Práve to vás posunie vpred a v priebehu času naučí, čo a ako funguje najlepšie.

Priložte ruku k dielu

Priznávam, rád sa pozerám na prsty tým, s ktorými spolupracujem (grafik či agentúra). Nepotrebujem vykrádať ich know-how, to určite nie. V odborných debatách sa spolieham na ich expertízu, no je pre mňa dôležité poznať aj dôvody toho, čo tvrdia. Nie som grafik ani webdizajnér. Reklama pre mňa ale nemôže byť úplne bezo mňa. Je to spoločný tvorivý proces, v ktorom sa klientove požiadavky a myšlienky v rukách špecialistov premieňajú na profesionálny výstup.

reklama - smer

Počkať. A máme na to vôbec peniaze?

Odpoveď na túto otázku by sme vlastne mali poznať hneď od začiatku. Ako rozumný gazda si vopred spočítam, koľko ma celý tento špás bude stáť. Reklamný rozpočet je ako každý iný - musíte vedieť sebe i svojim partnerom povedať, koľko si môžete dovoliť investovať do reklamy. Jedným dychom dodávam, že je často náročné prorokovať presný výsledok za konkrétnu sumu. Čím skúsenejší špecialisti, tým kvalifikovanejší predpoklad by vám však mali vedieť poskytnúť. 

Všetko však v konečnom dôsledku overí až krst ohňom. Keď už vaše reklamy budú bežať, až vtedy zistíte, čo naozaj funguje dobre a hlavne, kde je priestor na vylepšenia. Pretože ten sa nájde naozaj vždy.

Aké kanály použijeme?

V tejto fáze už poznám nielen záujmy, ale aj prostredia, v ktorých sa moja sestra pohybuje. To je mimoriadne dôležité kvôli výberu komunikačných kanálov, respektíve médií, cez ktoré sa jej chcem prezentovať. Pošpehujte trochu konkurenciu: Aké kanály využíva? Čo robí dobre? A čo, naopak, nevyužíva a mohli by sme využiť my? Táto analýza vám dá odpoveď na otázku, cez aké kanály budete komunikovať.

Ak ste sa prelúskali textom až sem, zrejme už úplne chápete to najpodstatnejšie:

Reklama nie je dielom náhody, reklama je riadený proces od samého začiatku.

Viktor Baltes - marketingová agentúra Vivantina
Autor
Viktor Baltes
Performance Marketing Specialist

Zaujala vás naša práca?

Povedzte nám o svojom projekte.

Ako Google Partner vám vieme poskytnúť tú najlepšiu podporu.